"Росатом" готова за незабавни преговори за АЕЦ "Белене"

Нека видим каква ще е формулировката на решението, възможни са различни варианти, каза Вадим Титов

Вадим Титов говори пред ядрения форум

Руската компания "Росатом“, която е изпълнител на спрения все още строеж на АЕЦ "Белене“, е готова да започне незабавни преговори с българската държава за реализацията на проекта и евентуалното му финансиране. Нека обаче първо да стане факт решението на парламента относна проекта и точната му формулировка, заяви Вадим Титов, който отговаря за проектите на "Росатом“ в Централна и Югоизточна Европа.

Той не пожела изрично да каже дали руският държавен ядрен концерн е готов да стане стратегически партньор на "Националната електрическа компания“ или акционер в планираната от правителството проектна компания с активите и пасивите на АЕЦ "Белене“. Потвърди обаче, че вариант е отпускането на заем по финансовия модел на унгарската АЕЦ "Пакш 2“. Унгарското правителство взе такъв заем за финансиране на 80% от стойността на разширението на ядрената централа. Той е с фиксирана лихва, под пазарните нива, по думите на Титов, и ще се връща от дейността на мощностите.
 
"Предстоят парламентарни дебати за бъдещето на проекта. Да изчакаме решението и формулировката му, за да видим как точно си представя българската страна реализацията му“, каза Титов пред журналисти по време на 15-тото издание на Българския атомен форум, провеждащ се традиционно край Варна.

Проектът бе спрян през март 2012 г. първо с правителствено решение. После бе прието и парламентарно решение, което в обществото се приема като мораториум върху АЕЦ "Белене“, но на практика е само за прекратяване на работата по строежа и търсене на начин за реализация на доставеното ядрено оборудване и търсене на инвеститор за парогазова централа на площадката на спрения атомен проект край Белене.

В четвъртък в пленарната зала ГЕРБ, Обединените патриоти и "Воля“ подкрепиха приетото ден по-рано в парламентарната енергийна комисия проекторешение да се препоръча на правителството да отмени своето решение за спиране на проекта и да се възложи на енергийния министър Теменужка Петкова да започне подготовката на процедура за избор на стратегически инвеститор. По думите на депутата от ГЕРБ и зам.-шеф на комисията Валентин Николов това означава до 31 октомври 2018 г, да се обяви процедура за партньор в строежа.

В нея обаче не се предвиждат никакви държавни гаранции и изкупуване на тока от бъдещата централа. В същото време обаче в сряда висш представител на Китайската държавна ядрена корпорация, която е смятана за сериозен кандидат-инвеститор и проведе редица разговори с правителствени представители през последната година, каза, че "предстои дълбока дискусия с правителството по въпроса за държавна гаранция“.
 
Титов ,както и други участници в ядрения форум, посочи, че никъде в света няма напълно частна АЕЦ и държавното участие е необходимо. "Предстои да се види каква ще формата на това участие“, каза той.

"След решението на парламента ще подготвим своето официално решение“, добави представителят на "Росатом“. По думите му руският концерн е готов в кратки срокове да проведе преговори с българското правителство за реализацията на проекта.

"Ние неведнъж в разговорите си на различни нива сме потвърдили, че сме готови да работим по АЕЦ "Белене“, защото проектът е наш и е логично да го довършим. Не мога да коментирам готовност за инвестиции, след като не сме говорили за това с българската страна. За дялове и размер инвестиции не сме говорили. Много е рано,“ посочи Титов.

Той отбеляза, че руската компания има опит в подобни преговори, но всички детайли трябва да се обсъждат последователно след парламентарното, респективно и правителственото решение.

Представителят на "Росатом“ отбеляза още, че компанията е успешна, има достатъчно пари, тъй като в последните години приходите ѝ възлизат на милиарди евро. "Безусловно сме заинтересовани проектът да се реализира и двата блока да работят“, каза той и отбеляза, че със заеми от руска страна се строят ядрени проекти и в Бангладеш, Беларус, Индия и Египет.

Освен като кредитор, компанията има опит и като акционер в два проекта, като моделите са различни.

"В турската АЕЦ "Аккую“ инвестираме свои средства. 100 процента притежаваме проекта, но имаме дългосрочен договор за изкупуване на електроенергията от държавата. В процес сме на търсене на партнори за реализация на проекта. Във финландската АЕЦ "Ханхикиви“ държим 34 на сто, като там съакционери са ни крупни потребители на електроенергия, с които имаме споразумение да ползват тока. В Турция държавата ще купува, а във Финландия частни потребители ще купуват“, обясни Титов.

Той се пошегува, че "винаги сме приветствали четвъртия начин - възложителят плаща сто процента на изпълнителя, както е в Китай“. 

Точно такъв трябваше да е и моделът за реализация на АЕЦ "Белене“, но той се провали след като първото правителство на Бойко Борисов не можа да се договори с "Росатом“ за крайната цена на проекта, а накрая установи, че не разполага с поисканите от руснаците твърди близо 7 млрд. евро.

Сега вече според оценки на предишни консултанти на проекта и на БАН, неговата цена е 10 млрд. евро и именно за това ще се търси частен инвеститор.

Досега се говореше, че интерес официално са обявили от Китайската държавна ядрена корпорация (CNNC), от "Росатом“ (както се вижда с известни условности) и от френската "Фраматом“. В четвъртък обаче представител на френската компания обяви, че нейният интерес е да участва като доставчик на оборудване, но не и като инвеститор.

"Интересът на компании като CNNC и "Фраматом“ означава, че проектът е изключително привлекателен“, коментира Титов. Според него е рано да се говори за "алианси, консорциуми и споразумения с други компании кандидат-инвеститори".

"Нас конкурси, търгове, съревнования не ни плашат и доказателство за това е фактът, че имаме най-голямото портфолио от ядрени поръчки в чужбина. Което показва, че успешно се справяме със състезания и предлагаме добри условия на клиентите си“, каза той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес