"Росатом": И до днес не са спрени поръчките за АЕЦ "Белене"

Кирил Комаров

Зам.-шефът на "Росатом" Кирил Комаров определи в четвъртък като странни изявленията на българската страна, че няма вариант, при който да плати предявения от руската "Атомстройекспорт" иск за 1 млрд. евро заради спряната АЕЦ "Белене". Той също така заяви, че и до днес България не е поискала спиране на поръчките по АЕЦ "Белене" и разтрогване на подписаните контракти.

Ден по-рано министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев обясни, че държавата ни има един резервен и един таен план за решаване на проблеми с иска срещу "Националната електрическа компания", но нито един от тях не включва плащане на пари.

"Аз се отнасям с голямо уважение към нашите възложители и ситуацията, когато на нас не ни плащат за това, което сме свършили и всичко това е записано в документи, е странна. Странно ми е да слушам коментарите на някои представители на българската държава, че имат план, според който няма да платим", посочи Комаров пред журналисти по време на конференция на Световната ядрена асоциация (WNA).

Комаров напомни, че проектът за АЕЦ "Белене" е от 2006 г., всички основни договори по проекта са подписани през 2008 г. и сред тях са и документите, съгласно които е започнало производството на оборудването за бъдещата централа.

"Ние и досега не сме получили от българската страна никакви уведомления и предложения как да се развалят договорите", каза Комаров, цитиран от РИА Новости.

Така той потвърди информацията на Mediapool от началото на май, че спирането на АЕЦ "Белене", което бе решено в края на март, е само на хартия, а от руската страна не е поискано да спре поръчките за централата. Те вървяха и когато правителството на ГЕРБ обяви в края на 2009 г., че замразява проекта.

"Затова и всички заводи и до ден днешен продължават процеса за изработване на оборудването. За три години от 2009 г. по-голямата част от оборудването е произведена и приета от възложителя. Заводите (производители) не са предназначени да съхраняват толкова много оборудване. Българският възложител може да вземе каквото си иска решение – да строи или не АЕЦ, но ние искаме това оборудване да бъде платено и веднага можем да го изпратим на възложителя. А после негово е правото да реши – дали иска да прави от него музей или да го използва в строежа на блок в АЕЦ "Козлодуй", посочи зам.-шефът на "Росатом", която е собственик на "Атомстройекспорт".

Руското издание припомня, че българската страна се закани да заведе контраиск срещу "Атомстройекспорт", но без да уточнява какви би могло да са неговите мотиви.

 

Премиерът Бойко Борисов пък заяви в четвъртък, че страната ни ще направи всички възможно, за да обяви за нищожен договорът за централата. От НЕК отказаха да коментират пред Mediapool всякакви предстоящи стъпки по арбитражните дела с руснаците, докато наетата от тях кантора "Уайт енд Кейс" подготвя българската защита.

 

Възможно е презумпцията за нищожност на поръчките за оборудването за АЕЦ "Белене" да се основава на това, че на практика между НЕК и "Атомстройекспорт" липсва първичният договор за изработка, доставка и внедряване на технологиите на ядрената централа, а договорите за изработка са възлагани в условия на преговори по основния контракт, които обаче така и не бяха приключени. Проверка на Агенцията за държавен финансов контрол пък установи, че за подписването на част от допълнителните споразумения бившите директори на НЕК не са имали разрешение от борда си, а за други поръчки, възложени на руснаците, не са проведени обществени поръчки, въпреки че това се изисква от българското законодателство, когато се надхвърля определена сума.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес