"Росатом" и още четири фирми искат да довършат АЕЦ "Белене"

"Росатом" и още четири фирми искат да довършат АЕЦ "Белене"

"Росатом" и още 4 фирми са заявили желание да участват в реализацията на АЕЦ "Белене", каза отново министърът на енергетиката Теменужка Петкова в сряда пред БНТ. Тя призова за “търпение“ до 19 август, когато ще бъдат изпратени всички заявления от компаниите, които искат да участват в реализацията на този проект.

Според Теменужка Петкова няма да има негативна реакция от страна на Европейската комисия, ако руската атомна компания стане акционер в проекта.

"Процедурата, която ние разработихме е публична, прозрачна. Съдържа съответните критерии, изисквания за абсолютен равен достъп на всички желаещи да участват в този тип процедура. Отделно от това самата процедура беше публикувана в официален вестник на ЕС. Спазени са абсолютно всички изисквания на европейското законодателство в областта на атомната енергия", каза Петкова.

Енергийният министър обясни, че България ще предостави на Европейската комисия всяка информация, която бъде поискана.

След 19 август ще се разработи кратък списък на желаещите да участват в проекта и държавата ще започне преговори с тях.

"3 млрд. лв, парите на българските граждани, вече са инвестирани в този проект. Той е важен и за енергийната сигурност", каза Теменужка Петкова.

До края на работния ден 19 август в деловодството на "Националната електрическа компания" (НЕК) се приемат писма за интерес в четири направления – за стратегически инвеститор; за миноритарни акционери; от желаещи и дял, и да купуват ток; и само от желаещи да получават електроенергия от бъдещата ядрена мощност.

Към момента като единствените сигурни кандидати за стратегически инвеститори се очертават Китайската национална ядрена корпорация (China National Nuclear Corporation – CNNC) и руската "Росатом".

Както Mediapool вече писа, СNNC повече от две години афишира интереса си и периодично се среща с представители на НЕК и на Министерството на енергетиката в проучване на статуса на проекта. Последно са били в София в началото на миналата седмица и по неофициална информация са готови с изискваните от тях документи за участие в процедурата за стратегически инвеститор.

Основният им конкурент се очаква да е руската "Росатом", която досега избягваше да каже дали ще подаде оферта.

Източници на Mediapool са категорични, че "Фраматом" и "Дженерал Електрик" няма да кандидатстват за акционери в ядрения строеж, а преговарят с "Росатом" и CNNC да станат част от подизпълнителите им при подаването на бъдещите оферти за довършване на проекта, за които Петкова даде примерни параметри. Плановете на българските власт са бъдещият инвеститор да построи АЕЦ "Белене" за осем години срещу 9 млрд. евро на базата на сегашния технически проект с участието на български фирми и след това да даде ядрената централа за управление на АЕЦ "Козлодуй".

От Министерството на енергетиката обаче продължават да твърдят, че френската и американската компания са имали интерес към акционерно участие, което можело да се осъществи като станат изпълнители на неядрената част от проекта. За изпълнител на ядрения остров на електроцентралата с проведен през 2006 г. търг бе избрана руската "Атомстройекспорт", която е собственост на "Росатом".Нейният ангажимент към проекта остава при размразяването на проекта и руснаците имат интерес от възобновяването му.

Споделяне

Още по темата

Още от България