"Росатом" към Борисов: Ще се радваме да помогнем за АЕЦ "Белене"

Борисов прие Комаров в Министерския съвет, сн. МС

Първият заместник-генерален директор на руската ядрена корпорация "Росатом" Кирил Комаров обяви и пред премиера Бойко Борисов готовността на компанията да участва в реализацията на правителственото намерение да дострои АЕЦ "Белене". Двамата са разговаряли в Министерския съвет, съобщиха от правителствената информационна служба в четвъртък.

Ден по-рано по време на церемония по предаване на протоколите за изпълнение на изследването на остатъчния експлоатационен ресурс на VІ блок на АЕЦ "Козлодуй", извършвано от консорциум с участие на дружество на "Росатом", Комаров обяви, че корпорацията е готова да участва в проекта "в удобна за правителството форма". Сега пред премиера той отново заявил: "Приветствам решението на българското правителство да възобнови проекта за АЕЦ "Белене" и ще се радваме да помогнем при неговото реализиране“.

В края на юни 2018 г. кабинетът отмени ключовото си решение от март 2012 г. за прекратяване на проекта за строеж на АЕЦ "Белене" и отнемането на статута му на обект от национално значение. Така официално министърът на енергетиката Теменужка Петкова получи картбланш да търси инвеститор в спорния проект и да подготви до 31 октомври 2018 г. процедура за избор на стратегически партньор за изграждането на ядрената централа. Самият търг или конкурс се очаква да бъде обявен до края на 2018 г., каза преди ден енергийният министър Теменужка Петкова. Комаров не се ангажира с твърд отговор дали "Росатом" ще се включи в процедурата за стратегически инвеститор като каза, че внимателно ще се проучат условията на процедурата и тогава ще се реши дали да участва.

Сега, по време на срещата, Борисов е информирал Комаров, че в правителственото и парламентарното решение за търсенето на инвеститор в АЕЦ "Белене" заложените от българска страна условия предвиждат изграждане на централата съвместно със стратегически инвеститор, на пазарен принцип и без предоставяне на държавна гаранция.

Двамата са обсъдили също успешното сътрудничество между българската и руската страна в изпълнението на проекта за удължаване живота на V и VI блок на АЕЦ "Козлодуй“. След извършените анализи на остатъчния живот на двата реактора и приложените мерки за модернизация те могат да работят още 30 години. V блок вече получи нов 10-годишен лиценз през есента на 2017 г. Разрешителното на VІ блок изтича през есента на 2019 г. и през този септември ядрената централа ще внесе искане за нов лиценз в Агенцията за ядрено регулиране на базата на руската оценка за остатъчния ресурс на ядрената мощност и предложените от нея мерки за сигурност. Част от тях вече са приложени, друго ще бъдат изпълнени до края на годината и през идната.

"По думите на премиера Борисов продължаването срока на експлоатация на двата енергоблока на атомната ни централа е един от основните приоритети на правителството в областта на енергетиката. Запазването капацитета на ядрената енергетика ще гарантира сигурността на българската енергийна система", допълва се в правителственото прессъобщение.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес