"Росатом" не отрича, че цената от 6 млрд. евро е само за реакторите на АЕЦ "Белене"

Руската държавна корпорация "Росатом" определи като "спекулация" твърденията за цена на АЕЦ "Белене" от 10 млрд. евро и повече, при положение, че подписаният в края на 2010 г. меморандум за създаване на проектна компания е фиксирана цена 6.297 млрд. евро за два блока на "Белене".

"Изхождайки от подписания меморандум, всички разговори за цената на "Белене" от 10 и повече милиарда са спекулация с цифрите", заяви директорът на департамента за комуникации на "Росатом" Сергей Новиков в четвъртък пред руската агенция РИА Новости.

Посочената от правителството цена на АЕЦ "Белене" от 11 милиарда евро включва не само стойността на централата, но и всички останали дейности, съпътстващи нейното изграждане, обясни преди ден вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков пред държавната руска агенция "Бизнес – ТАСС".

Той посочи, че България е заинтересована от изграждането на нови ядрени мощности, но проектът "АЕЦ Белене" е прекалено скъп за страната ни. Вицепремиерът посочи, че посочената от правителството сума от 11 милиарда евро включва не само строителството на самата ядрена централа, но и на съответните енергийни мрежи, които в Белене просто липсват. В сумата влизат и разходите за комплексната реализация на мерките за сигурност, въведени от ЕС след трагедията във Фукушима.

За малка страна като България 11 милиарда евро е много голяма сума. Ако бяхме намерили инвеститор, интересуващ се от проекта, ние бихме могли да разгледаме неговото предложение, коментира финансовият министър. 

По думите му нито един инвеститор не е проявил сериозен интерес и това е причина през март 2012-а година правителството да вземе решение да спре строителството на централата. В тази връзка Симеон Дянков специално подчертава, че АЕЦ "Белене" е бил спряна, не защото ядрената енергетика е нещо, от което правителството се опасява.

По повод предстоящия в неделя референдум вицепремиерът изтъква, че в зависимост от резултатите от гласуването политиката в тази област може да бъде преразгледана.

От "Росатом" припомнят, че в края на 2010 г. е фиксирана цена за проекта "Белене" по настояване на премиера Бойко Борисов. Няма обаче противоречие по въпроса, че въпросните 6.297 млрд. евро се отнасят само за двата реактора, но не и за допълнителната инфраструктура.

"През 2010 българският министър-председател Бойко Борисов постави редица условия за старта на проекта "Белене". Едно от тези условия беше фиксираната цена. Премиерът искаше да даде еднозначен отговор на своя народ, колко ще струва планираната атомна централа. Този отговор беше даден – 6.297 милиарда евро. Тази цифра фигурира и в подписаните многостранни документи, включително в меморандума между "Росатом", "Фортум" и НЕК. Впрочем този меморандум беше подписан в присъствието на тогавашния министър Трайчо Трайков и генералния директор на "Росатом" Сергей Кириенко, които преди подписването бяха приети от Бойко Борисов и го информираха за тази цена", заяви Новиков.

Дори ако днес започне строителството на АЕЦ "Белене", проектът ще бъде по-евтин от съществуващите, защото оборудването вече е произведено. "А през ноември 2010 цената е била регистрирана твърдо, за да се избегнат спекулациите по отношение на използваните индекси на бъдещата инфлация. Това беше бизнес риск, но страните, включително финландският енергиен гигант, се решиха на тази стъпка, защото бяха напълно убедени във финансовия успех на проекта", каза говорителят на "Росатом", подчертавайки, че правителството на Бойко Борисов е блокирало проекта за нова българска АЕЦ, "поради причини, които нямат общо с икономиката".

От разсекретена кореспонденция между НЕК и германския консорциум RWE, който бе избран за стратегически инвеститор в АЕЦ "Белене", но се оттегли, става ясно, че още през 2008 г. е посочена цена от над 10 млрд. евро. Още тогава НЕК не са имали средства, с които да покрият своя дял в проекта.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?