"Росатом" отрече да доставя оборудване за кримски ТЕЦ

"Росатом" отрече да доставя оборудване за кримски ТЕЦ

Дружеството от състава на руската държавна корпорация "Росатом" отрече да започва доставки за строящи се топлоелектрически централи в Крим, което би могло да вкара ядреният гигант в списъка на санкционираните от Запада руски компании, правещи бизнес на анексирания от Русия полуостров, което не се признава като акт от ЕС и САЩ.

В четвъртък руското издание "Комерсант" съобщи, че Всерусийският научно-изследователски институт по автоматика "Духов" (ВНИИА), който е част от състава на групата "Росатом", е спечелил поръчка за доставка на апаратура за Севастополската ТЕЦ, която ще има два блока от по 235 МВ, и за Симферополската ТЕЦ, чиято конфигурация е същата.

В петък от ВНИИА посочват, че диверсифицират пазарите си като участват във всички конкурси за доставка на оборудване.

"Това, че ние побеждаваме с нашата технология АСУ ТП е най-доброто потвърждение за конкурентоспособността на продукцията. Но да се говори за доставки на оборудване в Крим няма нужда, той като търг за самото строителство на ТЕЦ не се е състоял", посочва се в съобщение на института.

"Комерсант" обаче се позовава на отчета на "Росатом" за 2015 г., където в изявление на първия заместник-генерален директор и оглавяващ дирекцията на ядрения оръжеен комплекс Иван Каменски се посочва, че през май ВНИИА е спечелил конкурс за доставка на технология за двете кримски ТЕЦ. Това според изданието е рисково за "Росатом", тъй като може да попадне под санкциите на Запада и да ѝ бъде забранено да прави бизнес в ЕС и в САЩ.

Това у нас бе разчетено като шанс за прекратяване още в зародиш на всякакви опити за възраждането на строежа на АЕЦ "Белене", която е по проект и трябва да се изпълнява от дъщерното на "Росатом" дружество "Атомстройекспорт".

Споделяне

Още от Бизнес