"Росатом" отрече да продава дял от проекта за турската АЕЦ "Аккую"

"Росатом" отрече да продава дял от проекта за турската АЕЦ "Аккую"

"Росатом" не е променял плановете си за турската АЕЦ "Аккую", коментира президентът на руската компания Сергей Кириенко по повод информация на Анадолската агенция, че ядрената корпорация смята да продаде 49 на сто от дела си в проекта за построяване на атомната централа, предаде руската агенция ТАСС.

"За нас нищо не се е изменило", заяви Кириенко, определи информацията за продажбата на акции от АЕЦ "Аккую" като "сплетни"и отказа да ги коментира.

По-рано днес Анадолската агенция информира, позовавайки се на източник, че компанията "Аккую нюклиър", в която "Росатом" чрез дружеството си "Русатом Оверсийз" държи 74.92 процента от ядрения проект, може да продаде 49 на сто от дела си. Към него интерес проявявала турската компания "Кенгиз иншаат" (Cengiz Insaat).

Останалите акционери в проектната компания за ядрения строеж са "Атомстройекспорт", която ще построи централата, "Атоменергоремонт", "Атомтехенерго" и "Интер РАО". Съгласно междуправителственото руско-турско споразумение за строежа на АЕЦ "Аккую" до 49 на сто от проекта може да бъдат продавани на чужди инвеститори.

Работата по проекта бе прекратена след усложняването на отношенията между Москва и Анкара заради сваления в края на ноември миналата година руски бомбардировач след нарушаване на въздушното пространство на Турция.

През декември 2015 г. руският президент Владимир Путин заяви пред журналисти, че по-нататъшната съдба на турската АЕЦ ще бъде решена на корпоративно ниво между "Росатом" и нейните партньори. Той също така опроверга информациите за вложени вече 3 млрд. долара в ядрения проект.

Споразумението за строежа на АЕЦ "Аккую" бе подписано през 2010 г. Плановете бяха да се построят четири реактора, всеки с мощност от 1200 МВ. Ядрената централа трябваше да осигури около 17 на сто от необходимата за турските потребители електроенергия. Въвеждането в експлоатация трябваше да стане през 2020 г., а стойността на проекта се оценяваше на 22 млрд. долара.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?