"Росатом“ планира да продава реактори на бързи неутрони след 2025 г.

Компанията очаква чуждите й поръчки да нараснат до 150 млрд. долара в идните пет години

Сергей Кириенко

До 2025 г. Русия ще притежава търговска технология за реактори на бързи неутрони, които са необходими за развитието на бъдещето на ядрената енергетика, заяви генералният директор на руската държавна корпорация "Росатом“ Сергей Кириенко по време на участието си в изложението "Атомекспро“, което бе открито в понеделник и в което участват над 1000 представители на ядрения бизнес от цял свят.

На тази технология се гледа като на решение за справяне с проблема с отработилото ядрено гориво, което ще се използва за тяхната работа, за да се намали значително обемът на радиоактивните отпадъци.

Русия в последните години развива усърдно технологията на "бързите реактори“, която се различава от тази на ВВЕР, при които водата се използва за „забавител“ на процесите в реакторите. Отработилото в такива реактори гориво може да се използва повторно в технология,залагаща на „бързите неутрони“.

Смята се, че превръщането на разработваната технология в търговска може да се превърне в основен експортен продукт на руския ядрен отрасъл.

По думите на Кириенко, Русия кани всички заинтересовани чужди партньори за сътрудничество в тази област.

По-рано през деня, в рамките на форума от "Росатом“ обявиха, че планират до 2020 г. да увеличи портфейла от 10-годишни задгранични поръчки до 150 млрд. долара. Това съобщи главният финансист на компанията Николай Соломон.

Само през 2014 г. компанията увеличи поръчките си от чужбина с 34 млрд. долара и вече те са за 101.4 млрд. долара.

Миналия месец шефът на корпорацията Сергей Кириенко обясни, че само през 2013 г. "Росатом“ е изпълнила поръчки за над 5 млрд. долара.

Соломон посочи, че през миналата година благодарение на ръста на поръчките компанията е повишила печалбата си преди облагане с 36 на сто и е достигнала 211 млрд. рубли.

Чистият дълг на "Росатом“ е около 420 млрд. рубли, но компанията очаква увеличение на държавна помощ до 216.9 млрд. рубли.

Финансовият директор на ядрената корпорация посочи, че китайски банки и енергийни компании са готови да участват финансово в новите проекти на "Росатом“.

Той също така отбеляза, че компанията очаква да изпълни своите договорни задължения в Украйна.

"Нито един служител на "Росатом“, нито една наша компания не е пострадала от санкциите. Ние изпълняваме своите договорни задължения пред партньорите си от целия свят, включително и в Украйна“, заяви Сомолон.

По думите му, "Росатом“ в края на юни ще подаде заявление за лиценз за строеж на атомни централи във Финландия.

От корпорацията освен това съобщиха, че през тази година очакват държавната подкрепа да нарасне до 217 млрд. рубли при 152 млрд. рубли за 2014 г.

 

Споделяне

Още от Бизнес