"Росатом" планира експанзия на бизнеса с ВЕИ и ядрено гориво в Европа

"Росатом" планира експанзия на бизнеса с ВЕИ и ядрено гориво в Европа

Руската държавна ядрена корпорация "Росатом" планира да реализира в Европа проекти за изграждане на възобновяеми електроцентрали и за производство на свежо ядрено гориво, стана ясно по време на Деветия международен ядрен форум Атомекспо, провеждащ се ежегодно в Москва под организацията на "Росатом".

Така паралелно с опитите си да разширява основния си бизнес в световен мащаб чрез споразумения за строеж на АЕЦ в редица южноамерикански и африкански държави, ядреният концерн залага все повече на възобновяемите енергийни източници, в които компанията навлезе през 2016 г. Развитието на вятърни централи се смята от компанията за една от перспективните "неядрени" възможности за растеж.

Първият заместник-генерален директор на "Росатом" Кирил Комаров заяви пред журналисти, че след компанията натрупа известен опит в строителството на вятърни централи в Русия, смята да участва в реализацията на такива проекти в Европа съвместно с чуждестранни партньори.

Концернът в момента строи три вятърни централи с обща мощност от 610 МВ в руската република Адигея и в Краснодарския край, а по-рано този месец на търг получи правото да изгради още 360 МВ вятърна мощност в Адигея, Краснодар и в Курганска област.

"Смятам, че задължително трябва за излезем с нашите ветроустановки зад граница. Но както обикновено работим в практиката си – преди да предлагаме нещо на свето, трябва да го построим у дома, да получим съответните референции", каза Комаров.

"Като цяло смятаме, че имаме много добри шансове за работа в чужбина", допълни той.

РИА Новости припомня, че "Росатом" вече избра холандската Lagerwey за свой партньор при строежа на вятърни станции в Русия. Компоненти по нейна технология ще се произвеждат в машиностроителното предприятие на "Росатом" в Ростовска област "Атоммаш".

Дъщерната на концерна компания ТВЕЛ пък обяви, че разглежда възможността да започне да произвежда свежо ядрено гориво в Европа.

"Вече сме в активна фаза, имаме проект за съвместна работа с един от европейските ни партньори с цел локализиране на производство на нашето гориво в Европа", каза също в рамките на ядрения форум старши вицепрезидентът на ТВЕЛ Олег Григориев.

Идеята е да се използва съществуваща инфраструктура, което ще помогне с минимални разходи да се организира пускането на ядрено гориво, каза той.

По думите му такова производство ще защити традиционните пазари на руското ядрено гориво и ще гарантира доставките за новите АЕЦ, които ще строи "Росатом".

Отделно предприятието на държавния концерн "НИИ НПО Луч" представи по време на "Технопром-2017" проект за изграждане на малка подземна ядрена станция, която да захранва отдалечени селища и военни бази.

Високата едва 10 метра АЕЦ се предвижда да се управлява дистанционно чрез автоматизираната система, обясни главният специалист на предприятието Екатерина Солнцева,.

Споделяне
Още от Бизнес