"Росатом" планира експанзия на бизнеса с ВЕИ и ядрено гориво в Европа

"Росатом" планира експанзия на бизнеса с ВЕИ и ядрено гориво в Европа

Руската държавна ядрена корпорация "Росатом" планира да реализира в Европа проекти за изграждане на възобновяеми електроцентрали и за производство на свежо ядрено гориво, стана ясно по време на Деветия международен ядрен форум Атомекспо, провеждащ се ежегодно в Москва под организацията на "Росатом".

Така паралелно с опитите си да разширява основния си бизнес в световен мащаб чрез споразумения за строеж на АЕЦ в редица южноамерикански и африкански държави, ядреният концерн залага все повече на възобновяемите енергийни източници, в които компанията навлезе през 2016 г. Развитието на вятърни централи се смята от компанията за една от перспективните "неядрени" възможности за растеж.

Първият заместник-генерален директор на "Росатом" Кирил Комаров заяви пред журналисти, че след компанията натрупа известен опит в строителството на вятърни централи в Русия, смята да участва в реализацията на такива проекти в Европа съвместно с чуждестранни партньори.

Концернът в момента строи три вятърни централи с обща мощност от 610 МВ в руската република Адигея и в Краснодарския край, а по-рано този месец на търг получи правото да изгради още 360 МВ вятърна мощност в Адигея, Краснодар и в Курганска област.

"Смятам, че задължително трябва за излезем с нашите ветроустановки зад граница. Но както обикновено работим в практиката си – преди да предлагаме нещо на свето, трябва да го построим у дома, да получим съответните референции", каза Комаров.

"Като цяло смятаме, че имаме много добри шансове за работа в чужбина", допълни той.

РИА Новости припомня, че "Росатом" вече избра холандската Lagerwey за свой партньор при строежа на вятърни станции в Русия. Компоненти по нейна технология ще се произвеждат в машиностроителното предприятие на "Росатом" в Ростовска област "Атоммаш".

Дъщерната на концерна компания ТВЕЛ пък обяви, че разглежда възможността да започне да произвежда свежо ядрено гориво в Европа.

"Вече сме в активна фаза, имаме проект за съвместна работа с един от европейските ни партньори с цел локализиране на производство на нашето гориво в Европа", каза също в рамките на ядрения форум старши вицепрезидентът на ТВЕЛ Олег Григориев.

Идеята е да се използва съществуваща инфраструктура, което ще помогне с минимални разходи да се организира пускането на ядрено гориво, каза той.

По думите му такова производство ще защити традиционните пазари на руското ядрено гориво и ще гарантира доставките за новите АЕЦ, които ще строи "Росатом".

Отделно предприятието на държавния концерн "НИИ НПО Луч" представи по време на "Технопром-2017" проект за изграждане на малка подземна ядрена станция, която да захранва отдалечени селища и военни бази.

Високата едва 10 метра АЕЦ се предвижда да се управлява дистанционно чрез автоматизираната система, обясни главният специалист на предприятието Екатерина Солнцева,.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?