"Росатом" с нова поръчка от АЕЦ "Козлодуй" за близо 34 млн. лв.

"Росатом" с нова поръчка от АЕЦ "Козлодуй" за близо 34 млн. лв.

Руската държавна ядрена корпорация "Росатом" подписа договор с АЕЦ "Козлодуй" за модернизация на апаратурата за контрол на неутронния поток (АКНП) за V и VІ блок на ядрената ни централа. Стойността на обществената поръчка е 28.340 млн. лв. без ДДС или близо 34 млн. лв.

Контрактът е подписан на 28 февруари, но бе обявен в четвъртък. Договорът е с българското подразделение да дъщерната на "Росатом" компанията "Русатом Сервис". Нейни подизпълнители ще са руската компания "СНИИП – Систематом" и българските "Атомстой", "ЕНПРО Консулт" и "Електро Пуск", сочи публикуваният контракт.

Ядрената ни централа ще трябва да плати 20 процента от стойността на договора в 30-дневен срок от подписването му. Срокът за изпълнение е 40 месеца, в които "Русатом" трябва да проектира, изработи, изпита, да транспортира до Козлодуй новото оборудване. След това трябва да демонтира старото, да монтира модерните системи, да обучи персонала, който ще работи с оборудването и да го въведе в експлоатация. Изпълнителят ще е отговорен и за разрешителните от Агенцията за ядрено регулиране.

Поръчката бе обявена миналия септември с прогнозна стойност от 28.9 млн. лв. без ДДС. В нея освен "Русатом" кандидатства и "Атом – Тех" ДЗЗД, но обединението е отстранено, защото не са посочени участниците в него. От документите по поръчката става ясно, че първоначалната цена на руснаците е била 29.817 млн. лв. без ДДС, но после е била свалена на 28.340 млн. лв., за да се вмести в пределната цена на поръчката. 

АКНП играе решаваща роля за безопасността на АЕЦ и е предназначена за работа в системата за управление и защита на водно-водния енергиен реактор, обясняват от "Росатом" в съобщението си за подписания договор..

Модернизацията на апаратурата за контрол на неутронния поток е от изключителна важност, затова при подготовката на работната и техническа документация ще участват главният конструктор на реакторните инсталации на АЕЦ "Козлодуй" – руската "ОКБ Хидропрес", и научният ръководител на проекта – изследователският център "Курчатовски институт", информират от руската корпорация.

Производител на основното оборудване ще бъде руската компания "СНИИП - Систематом", която разполага с всички необходими препоръки и опит в изпълнението на подобни проекти.

Не става ясно какви са ангажиментите на подизпълнителите.

Това е поредната обществена поръчка на АЕЦ "Козлодуй", спечелена от "Русатом Сервис". Дружеството на "Росатом" реализира проекта за модернизация на двата блока на ядрената централа с цел удължаването на живота и повишаване на мощността им на 104 процента.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?