"Росатом“ се похвали с поръчки за 100 млрд. долара за десет години

Сергей Кириенко

Портфейлът за чуждестранни поръчки на "Росатом“ за 10 години вече превишава 100 милиарда долара, съобщиха от руската държавна корпорация, цитирайки генералния директор Серегй Кириенко.

По думите му само с последните подписани договори за ядрени реактори в Унгария и в Индия чуждестранните поръчки на компанията са нараснали значително от миналогодишните 74 млрд. долара .

"За 2014 г. си поставихме амбициозната задача да достигнем 98 милиарда долара. Но това беше преди санкциите и ограниченията спрямо Русия. Днес ние не само се справихме с поставената задача, но дори я преизпълнихме като имаме подписан портфейл за поръчки на стойност 100.3 милиарда долара“, посочва Кириенко. "По количеството на блоковете, ако считаме подписаните и гарантираните договори, имаме 27 енергоблока в портфейла си“, допълва той.

Според него има географска промяна при разполагането на АЕЦ. Ако преди това основният обем на строителството на енергоблоковете се падаше на развитите страни като САЩ и държавите от Европа, където своите програми развиваха Германия, Италия и Франция, то днес това са развиващите се страни, посочва Кириенко.

Най-голямо търсене за изграждане на АЕЦ сега има в Югоизточна Азия, Китай, Индия, Малайзия, Тайланд, Виетнам, Индонезия, страните от Северна Африка. "Неотдавна подписахме споразумение с Алжир, водим преговори с Египет, Йордания, Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия“, казва шефът на "Росатом". По думите му доста активни са и страните от Южна Америка като Бразилия и Аржентина и предстои разглеждане на програма за изграждане на ядрена енергетика и с Перу.

В съобщението си припомня, че през ноември "Росатом“ и Иран подписаха протокол за междуправителствено споразумение за строителството на осем енергоблока, както и договор за разширяване на АЕЦ "Бушер“ с още два блока. В края на септември т.г. „Росатом“ сключи прединвестиционен договор за два блока на АЕЦ в Йордания.

Официално компанията има договори за изграждане на 21 реактора в страните от Европа и Азиатско-Тихоокеанския регион. По един блок трябва да построи в арменската АЕЦ "Мецамор“ и финландската АЕЦ "Ханхикиви“), по два във виетнамската АЕЦ "Нинтхуан“,в китайската АЕЦ "Тянван“, бангладешката АЕЦ "Рупур“, унгарската АЕЦ „Пакш“, беларуската АЕЦ "Островецкая“ и украинската АЕЦ "Хмелницкая“. Три енергоблока ще правят руснаците в индийската АЕЦ "Куданкулам“ и четири – в турската АЕЦ "Аккую“.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес