"Росатом" сглоби алианс за изграждането на АЕЦ "Белене"

"Росатом" иска да е стратегически инвеститор, "Фраматом" и "Дженерал Електрик" - доставчици

"Росатом" сглоби алианс за изграждането на АЕЦ "Белене"

Руската компания "Росатом" най-вероятно ще бъде избрана за стратегически инвеститор в проекта за дострояването на АЕЦ "Белене", след като постигна споразумение с френската "Фраматом" и американската "Дженерал Електрик" да са нейни доставчици. Трите компании ще участват с обща оферта в процедурата, обявена от българското правителство и "Националната електрическа компания", съобщи в четвъртък руската държавна корпорация. В момента НЕК е единственият инвеститор в спрения през 2012 г. проект и иска да запази съществен дял в него.

Меморандумите са били подписани от Кирил Комаров, първи заместник генерален директор и директор на Блока за развитие и международен бизнес на "Росатом", Фредерик Лельовр, старши изпълнителен вицепрезидент по регионалните продажби на "Фраматом" (Framatome SAS) и Микаел Керуле, президент на "Дженерал Електрил Стийм Пауър" (General Electric Steam Power).

Според условията на споразумението "Росатом" ще бъде избрана за стратегически инвеститор в проекта, "Дженерал Електрик" ще се смята за партньор с турбогенераторната инсталация, базирана на технологията "Арабела" (Arabelle) и оборудването на машинна зала, а "Фраматом" ще осигури оборудването за автоматизираните системи за управление на технологичните процеси в евентуалната бъдеща втора българска атомна централа.

Новината бе съобщена на парламента и от енергийния министър Теменужка Петкова, която специално поиска думата за това по време на пленарното заседание. 

"Това е важно да бъде докладвано веднага на българския парламент. Обединяването на усилията на тези три световни лидера в ядрената енергетика е ясен знак, че процедурата, свързана с избора на стратегически инвеститор, ще бъде изключително оспорвана", заяви тя.

Така обявения още предишния ден от премиера Бойко Борисов международен консорциум между трите компании е почти факт, макар да няма създадено дружество за целта.

Очакванията бяха, че в него може да влязат и другите двама претенденти да доизграждат централата по руската технология – Китайската национална ядрена корпорация (China National Nuclear Corporation - CNNC) и Корейската хидро-ядрена корпорация (Korea Hydro & Nuclear Power Corporation – KHNP). Засега не се съобщава те да са част от съдружието.

"Подписаните меморандуми свидетелстват за постоянно високото ниво на доверие между нашите компании. Уверени сме, че международното сътрудничество на лидерите в атомната индустрия ще помогне за създаване на оптимални финансови и технически  условия за реализирането на проекта АЕЦ "Белене", казва Кирил Комаров, цитиран в съобщението на "Росатом".

В него се посочва още, че руската корпорация успешно си сътрудничи с "Фраматом" и "Дженерал Електрик" по международни проекти като АЕЦ "Пакш"-2 в Унгария и АЕЦ "Ханхикиви"-1 във Финландия. С американската компания руснаците работят и по строежа на турската атомна централа "Аккую" и египетската АЕЦ "Дабаа". В двата проекта съвместно предприятие на "Дженерал Електрик" и "Росатом" е доставчик на оборудването за турбинния остров.

Представителят на "Фраматом" в България Станислав Георгиев коментира пред БНР, че засега водещата компания в споразумението е "Росатом", а на следващ етап може да се стигне и до консорциум.

"Предстои третата стъпка от процедурата – запознаване на място на представители на инвеститорите с документите за техническия проект за АЕЦ "Белене". Най-вероятно ще има допълнителни документи за разрешения, например… Могат да се очакват всякакви комбинации. Опит за съвместна работа в България между американска, френска и руска фирми вече имаме при модернизацията на Пети и Шести блок на АЕЦ "Козлодуй"… Ще бъде добре за развитие на самата процедура да има консорциум, защото ще се намали времето за преглеждане на оферти, времето за преговори", каза Георгиев.

Миналия петък енергийният министър Теменужка Петкова съобщи, че предстои телеконферентна връзка с петте кандидата за уточняване кога всеки от тях може да пристигне в София да се запознае с всички данни за проекта в информационната зала, която е сформирана в НЕК.

Внасянето на обвързващи оферти трябваше да приключи до 31 май 2020 г., но заради мерките срещу коронавируса той е отложен за неоопределено все още време.

Преди обявяването на търга за дострояване на АЕЦ "Белене" Петкова обяви изискванията на българското правителство към бъдещия инвеститор в ядрения проект. Те бяха да завърши строежа за осем години срещу 9 млрд. евро на базата на сегашния технически проект с участието на български фирми.

Към момента е ясно, че "Росатом", Китайската национална ядрена корпорация и Корейската хидро-ядрена корпорация искат да станат съакционери на държавата в ядрения проект, а  "Дженерал Електрик" и френската "Фраматом" - да доставят оборудване за атомната централа, което ще платено с осигурено от тях финансиране. Така реално търсените средства ще са по-малко, но след въвеждане в експлоатация на мощностите тези средства трябва да бъдат върнати от проектната компания, която ще бъде създадена между държавата и бъдещия акционер.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?