"Росатом" ще доставя свръхпроводници за Бъдещия кръгов колайдер

Мястото за Бъдещия кръгов колайдер

В Европейската организация за ядрени изследвания (CERN, Швейцария) успешно са приключили приемните тестове на руските ниобиево-калаени свръхпроводници, произведени в рамките на проекта за Бъдещия кръгов колайдер (Future Circular Collider; FCC), който трябва да замени Големия адронен колайдер. Това съобщиха от руската компания "Росатом" в четвъртък.

Конструкцията на свръхпроводящите нишки и технологията на тяхното производство са разработени във Високотехнологичния научно-изследователски институт за неорганични материали "Академик А. Бочвар" в Москва, а пилотната партида проводници с обща дължина 50 километра е дело на Чепецкия механичен завод в град Глазов.

Дейностите са по споразумение между CERN и горивната компания на "Росатом" – ТВЕЛ, която става квалифициран доставчик на свръхпроводници за програмите на CERN за разработване на ускорители на частици.

Магнитната система e един от ключовите елементи на Бъдещия кръгов колайдер. Колосалните му размери - дължината на окръжността е около 100 километра, изискват доставка на значително количество свръхпроводящи нишки, който могат да бъдат произведени само с общи усилия на страните, притежаващи такава технология - Русия, САЩ, Южна Корея, Япония и Китай, отбелязват от "Росатом".

Бъдещият кръгов колайдер в Швейцария е ключов международен научен проект, който трябва да улесни учените да издигнат фундаменталните изследвания в областта на физиката на елементарните частици на ново ниво. Новият ускорител на частици ще помогне за разбирането на природата на тъмната материя, възникването на асиметрията антиматерия - материя във Вселена и за решаване на други въпроси извън т. нар. Стандартен модел на съвременната физика.

За разлика от свръхпроводниците, създадени в "Росатом" за международния термоядрен реактор ИТЕР, който се изгражда във Франция, нишките за проекта на Бъдещия кръгов колайдер са получени по метод, който позволява изработката на проводник със значително по-висока плътност на критичния ток - необходимо условие за създаване на съвременни магнитни системи на ускорители и инсталации в областта на физиката на високите енергии.

Приложната свърхпроводимост е едно от стратегическите направления на ТВЕЛ в развитието на неядрените технологии. Нискотемпературните свръхпроводящи материали са незаменими за създаване на съвременна медицинска техника (магнитно-резонансни томографи), а също в аналитичното оборудване с високо и свръхвисоко разрешение, като ядрено-магнитни резонансни спектрометри.

"Гордеем се с това, че произведените от нас свръхпроводници ще помогнат за осъществяването на най-мащабните руски и международни научни проекти в областта на физиката на високите енергии и термоядрения синтез - Бъдещия кръгов колейдер, Международния термоядрен експериментален реактор, ускорителния комплекс NICA и комплекса за изследване на йони и антипротони FAIR. Разработваме и ниобиево-титанови проводници за Бъдещия колайдер и особено чист резонаторен ниобий, който ще бъде необходим за изработване на ускорителните му системи", коментира президентът на ТВЕЛ Наталия Никипелова.

Споделяне

Още от Бизнес

Как да се подходи с новата детска болница?