"Росатом" ще оборудва български електрокари с батерии

"Росатом" ще оборудва български електрокари с батерии

Български електрокари, произвеждани от "Балканкар Рекорд", ще бъдат оборудвани с литиево-йонни акумулаторни батерии на руската ядрена корпорация "Росатом", съобщиха от нейното горивно подразделение ТВЕЛ, което снабдява с ядрено горива АЕЦ "Козлодуй".

Споразумението е сключено между компанията за системи за съхранение на енергия "Катодни материали", част от ТВЕЛ, и българското дружество "Техноимпорт", част от групата "Балканкар Рекорд".

Предстоят тестове и пилотно въвеждане в експлоатация на батериите в съоръженията от техническия парк на компанията, след което ще се подпише договор за редовни доставки..

"Използването на литиево-йонни акумулатори в нашите електрически превозни средства е иновативно решение и отваря нови хоризонти в разработването и развитието на оборудването на "Балканкар Рекорд". Това ни позволява да увеличим приноса си за опазването на околната среда", казва директорът на "Техноимпорт" Евгени Земляков, цитиран в прессъобщението.

"В предложеното оборудване ни заинтересуваха редицата уникални технически решения, и по-специално - възможността за балансиране на клетките и усъвършенстваната система за управление на акумулатора. То отговаря на нашите очаквания за максимална енергийна ефективност и възможност за прилагането на интегрирани решения в интелигентни или роботизирани логистични системи", добавя той

Търсенето на специалната техника, която работи с литиево-йонни акумулатори - мотокари, платформени електрокари и автомобилни влекачи, нараства тъй като в определени случаи те са много по-икономични. За разлика от оловно-киселинните акумулатори, литиево-йонните акумулаторни батерии не изискват редовна поддръжка, а презареждането им е възможно по всяко време и електронната система за управление на батерията позволява визуален контрол на всички параметри, отбелязват от ТВЕЛ.

Пазарът на електрическия транспорт в Европейския съюз активно се развива вече повече от 20 години и производителите повишават изискванията си към използваните компоненти и материали. Проектът открива възможности за "Росатом" да си сътрудничи не само с компаниите от групата на "Балканкар Рекорд" на руския, но и на българския пазар в дългосрочен план.

"Радваме се на едно ново ниво на сътрудничество с чуждестранен производител. Нашите продукти не отстъпват технически на чуждестранните и дори ги надминават в съотношението цена – качество. Опитът в изпълнението на вътрешно-промишлени проекти на "Росатом" ни позволява да предложим на клиента високотехнологичен продукт на привлекателна цена", коментира генералният директор на "Катодни материали" Емин Аскеров.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?