"Росатом" ще разгледа сериозно всякакъв вариант за участие в АЕЦ "Белене"

Петкова обсъди АЕЦ "Белене" с "Росатом", сн. МЕ

Руската ядрена корпорация "Росатом" за пореден път и сега от най-високо ниво потвърди интереса си към възобновяването на строежа на АЕЦ "Белене", за което до края на годината българското правителство смята да обяви процедура за търсене на стратегически инвеститор на държавата в ядрения проект, който бе спрян през март 2012 г. заради липсата на пари.

Това съобщиха от енергийното министерство след среща на министър Теменужка Петкова в петък последователно с руския си колега Александър Новак и с генералния директор на "Росатом" Алексей Лихачов. Петкова е в Москва за провеждането на 16-тото заседание на Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, чийто съпредседател е. Именно в рамките на работата на тази комисия са станали срещите ѝ в Новак и Лихачов.

Двамата са потвърдили интереса на Русия към проекта, заявяван досега на по-ниско ниво от заместника на Лихачов – Кирил Комаров, в София през юли, когато каза, че "Росатом" е готова за АЕЦ "Белене" в удобна за правителството форма. Месец по-рано Вадим Титов, който отговаря за проектите на "Росатом“ в Централна и Югоизточна Европа, обяви, че "Росатом" е готова за незабавни преговори за АЕЦ "Белене".

Откакто е спрян проектът с решения на правителството и парламента руската компания неведнъж е посочвала, че има интерес от възобновяването на проекта, тъй като дъщерното ѝ дружество "Атомстройекспорт" (АСЕ) е проектант и изпълнител на ядрената централа. След като през 2016 г. българската "Национална електрическа компания" (НЕК, собственик на проекта, бе принудена от арбитраж в Париж да плати на  АСЕ 1.2 млрд. лв. за изработеното до 2012 г. оборудване за АЕЦ "Белене" и проектът глътна вече над 3.5 млрд. лв. правителството на Борисов търси начини да го възобнови.

На Петкова бе възложено до края на октомври да бъде изготвена документация за провеждането на процедура за избор на стратегически инвеститор. Трябва да се реши също каква част от проекта ще запази НЕК и каква да бъде предложена на стратегически инвеститор. Досега твърд интерес за това е проявила само Китайската държавна ядрена корпорация, а от "Росатом" са обявявали, че ще продължат да са изпълнител на проекта чрез АСЕ и са готови да предложат финансиране по одобрената от Брюксел схема за заем от руската държава за строежа на унгарската АЕЦ "Пакш 2". Готовност за акционерно участие в проекта досега от руската корпорация не са обявявали.

"Ние ще разгледаме сериозно всякакъв вариант за участие в проекта (АЕЦ "Белене"), определен от българската държава“, заявил Лихачов, след като Петкова го информирала, че подготовката на процедурата за стратегически инвеститор е във финалния си стадий. Тя е обяснила, че целта на българското правителство е реализация на ядрената централа на пазарен принцип и без предоставяне на държавна гаранция, чрез отделяне на активите и пасивите за проекта АЕЦ "Белене“ в отделно проектно дружество. Ако парламентът възприеме подготвеният проект, изборът на стратегически инвеститор може да стартира до края на годината му цитиран от енергийното ведомство, казала тя, цитирана от пресцентъра си. Според предишни нейни изявление дори в началото на 2019 г. може да се очаква да има избран партньор на НЕК в проекта.

Преди срещата с Лихачов, интересът на руската страна да участва в процедура по изграждане на АЕЦ "Белене“ е била потвърден и от руския министър на енергетиката Александър Новак. Пред него Петкова е посочила, че българската страна ще разчита на ползотворно сътрудничество с "Росатом“, който е конструктор на АЕЦ „Белене“ и производител на оборудването за централата.

Двамата министри са обсъдили развитието на двустранните отношения в областта на енергетиката и потвърдили съществуващия потенциал за задълбочаването им. С Лихачов разговор е имало и да ползотворното сътрудничество между двете страни при реализацията на програмата за удължаване живота на V и VІ блок на АЕЦ "Козлодуй“.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?