"Росатом" ще увеличи поръчките си към подизпълнители до 944 млрд. рубли догодина

Сергей Кириенко

Руската държавна корпорация "Росатом" планира да увеличи поръчките си към подизпълнители и доставчици с 12% до 944 млрд. рубли през следващата година, съобщи генералният ѝ директор Сергей Кириенко на форума "Атомекс-2015“, който се провежда в Москва от 13 до 15 октомври.

За 2015 г. планираните обеми на поръчки към фирми  партньори са били за 838 млрд. рубли, а година по-рано почти два пъти по-малко - 432 млрд. рубли.

По думите на Кириенко ръстът на поръчките се дължи на нарасналите договори на "Рожсатом" за строеж на ядрени централи в чужди държави. Компанията в момента има договори са построяването на 30 ядрени блока в 12 държави. Той посочи, че именно чуждите поръчки ще осигуряват ръста на компанията, тъй като "при тези темпове на ръст на руската икономика много нови енергоблокове в Русия няма да са необходими“.

Кириенко напомни пред участниците във форума, че има обновяване на енергийната стратегия на Русия, подготвена от Министерство на енергетиката. "И ние се вписваме в нея, тъй като не трябва да строим паметници във вид на ядрени енергоблокове. Трябва да построим работещи обекти, от които ще има нужда и чиято електроенергия ще бъде продадена“, заяви той.

По думите на шефа на "Росатом", благодарение на задграничните поръчки компанията успява да запази серийното производство на енергоблокове в Русия, въпреки че в плановете си от 2007-2008 г. е предвиждала пускането на 2-3 реактора на година в страната, сега се предвижда въвеждането в експлоатация само на един годишно.

Кириенко посочи, че в момента се водят преговори за изграждането на още 30 реактора, които са на различен етап от разговорите, но "Росатом" рачтита половината от тях да приключат със сключен договор.

В деловата програма на Международния форум на доставчиците от ядрения отрасъл „Атомекс 2015“ участват над 500 представители на 190 руски и международни компании, което е с 40 процента повече спрямо миналата година.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?