"Росатом": Щом България си плаща, ще изпълним всеки каприз

Вместо два реактора в Белене, Русия готова и на един в Козлодуй

Сергей Кириенко

Руската корпорация "Росатом" е готова вместо двата блока в АЕЦ "Белене" да построи нов седми блок в АЕЦ "Козлодуй", но не смята това решение за особено оправдано икономически. Това обяви генералният директор на изпълнителя на спрения строеж на АЕЦ "Белене" Сергей Кириенко. Той потвърди, че се работи активно по подготовката на новата поръчка за изграждането на VІІ блок край Козлодуй, за който идеята е да се прави с поръчания и изработен за АЕЦ "Белене" реактор, който ще стане напълно готов през октомври 2012 г..

Клиентът винаги е прав и щом плаща, ще изпълним всеки негов каприз, казва Кириенко, цитиран от ИТАР-ТАСС. Същевременно той предупреждава, че новият проект изисква продължителна подготовка, като стопанските субекти работят и по уреждането на съществуващите въпроси, включително по заплащането на извършените вече дейности.

 

Сергей Кириенко оценява положително плановете на България да построи нов блок в АЕЦ "Козлодуй", но смята това решение за икономически не особено оправдано. По думите му централата в Белене е била най-евтиният подобен проект в Европа, още повече, че не са били необходими инвестиции от българска страна.

 

Отнасяме се към решението на българското правителство с пълно уважение, подчерта Кириенко и добави, че има доста въпроси, на които трябва да отговорят българските специалисти - какво да се прави с вече произведеното и поръчаното оборудване за "Белене", може ли то да се пренесе на площадката в Козлодуй и т.н.

 

По думите на президента на "Росатом", решаването на тези въпроси ще отнеме две-три години и в най-добрия случай строежът на нов блок в Козлодуй ще започне след 3-4 години, тъй като е необходимо да бъдат спазени всички международни изисквания за сигурност.

 

Според оценки и на български ядрени специалисти строежът на нов блок на площадката на АЕЦ "Козлодуй" ще отнеме между 12 и 15 години заради всички процедури за одобрението му в Европейската комисия и Агенцията за ядрено регулиране в България.

 

Сергей Кириенко обяви още, че "Росатом" е сериозно заинтересована от участие в проект на германските Е.ОН и RWE за строеж на АЕЦ във Великобритания, на чийто ядрен пазар досега не е участвала, но доставя ядрено гориво, предаде РИА Новости.

 

Става въпрос за участие в предприятието "Хорайзън Нюклиър Пауър" на двете германски компании, което имаше изключително права за строеж на нови реактори с мощност до 6 хил. МВ на британските площадки Уилфа и Олбдъри. В края на март 2012 г. обаче участниците в проекта обявиха намерението си да продадат "Хорайзън". Основните причини за това решение са отказа на германското правителство от ядрената енергия, високите експлоатационни разходи на "Хорайзън" и това, че бъдещите ядрени блокове, чието изграждане се оценява на близо 24 млрд. долара и ще могат да носят доходи едва към 2020 г.

 

Досега според медийни информации интерес към придобиването на "Хорайзън" са проявили не само "Росатом", но и китайски атомни корпорации.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес