"Росатом" смятала да участва в търга за инвеститор в АЕЦ "Белене"

Алексей Лихачов

Държавната корпорация "Росатом" засега не е подала заявка за участие в избора на инвеститор в АЕЦ "Белене", но има намерение да участва, заявил пред журналисти в Москва шефът на ядрения концерн Алексей Лихачов, цитиран от руската агенция "Интерфакс" и БГНЕС. Според изданието Лихачов е говорил пред журналисти, но други руски медии не тиражират подобна информация.

"Все още не сме формулирали нещо официално, но смятаме да участваме", казал Лихачов.

Търгът за избор на стратегически инвеститор в ядрения проект бе обявен на 11 март като кандидатите имат 90 дни да заявят интерес за участие като стратегически инвеститор, като миноритарни акционери или да поискат да сключат договор за дългосрочно изкупуване на електроенергията от бъдещата ядрена мощност.

Не се посочва Лихачов да е казал нещо повече по темата с АЕЦ "Белене"

Дни след обявяването на търга той заяви пред руски журналисти, че ядрена корпорация "Росатом" е готова да работи за построяването на АЕЦ "Белене" само според своите условия и към София ще бъдат повдигнати искания, гарантиращи изгодността на проекта.

Условията на България са централата да струва до 10 млрд. евро и да се въведе в експлоатация до 10 години. Засега се твърди, че пазарният риск пред проекта ще е за инвеститорите, сред които обаче ще е и "Националната електрическа компания" с акционерен дял от поне 25-30 на сто, по думите на вицепремиера Томислав Дончев.

От "Росатом" досега категорично са потвърждавали интереса си само да построят централата, което няма как да стане без тях предвид, че проектът и основната част от оборудването са негови. Руският държавен концерн е обявявал готовност за отпускане на кредит за изграждането на АЕЦ "Белене", който после да се изплаща с приходите от продажбите на ток, но за пръв път се отваря дума от негова страна да участие като инвеститор.

"Считаме, че успешната реализация на този проект без участието на "Росатом" е невъзможна. Вторият момент – ние разбираме, че даденият проект може да бъде реализира чрез международно коопериране от гледна точка на доставките, както и предвид по-нататъшното търсене и продажби в региона, не само в България", каза в средата на март Лихачов. Тай заяви тогава, че концернът е готов да работи само според своите условия.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес