"Росатом" спря извозването на украинско отработило гориво

В Москва се събраха ядрени експерти от цял свят

Руското компания "Росатом“ е отложила извозването на отработило ядрено гориво (ОЯГ) от Украйна, заради проблеми с плащанията, съобщи директорът на държавната политика с сферата на преработването на радиоактивните отпадъци в „Росатом“ Олег Крюков по време на форума Атомекспо 2016, който бе открит в Москва в понеделник.

"С Украйна има проблем с плащанията“, каза той пред журналисти. Първият курс по извозването на ОЯГ от Украйна е отложен, но руската компания смята да продължи работата по контракта, макар от страна на Киев да  дават заявка, че смятат да се справят с този проблем самостоятелно.

Извозването на отработено ядрено гориво от Украйна в Русия за временно съхраняване и преработка се извърша по силата на споразумение, сключено през 1993 г. Последващото връщане в Украйна на остъклените отпадъци трябва да бъде уредено в отделен договор.

През август 2014 г. обаче в зоната на Чернобилската АЕЦ бе отделена зона от 18 хектара, където започна строеж на централно хранилище за отработилото ядрено гориво от украинските атомни станции.

Плановете са този комплекс да бъде приключен до края на 2017 г. В него ще може да се съхраняват отпадъците от работата на Хмелницката, Ровенската и Южноукраинската АЕЦ. Запорожката ядрена централа от 2001 г. има собствено хранилище.

Крюков съобщи още, че "Росатом" е готова да приема ядрените отпадъци на Армения, а преговори в тази посока вече се водят с Казахстан.

В осмото издание на Международната ядрена конференция Атомекспо, която ще продължи до 1 юни, участват рекорден брой делегати. "От година на година интересът към нашия форум расте. Днес тук са представители от над 55 страни, включително такива, които нямат, но искат да развиват ядрена енергетика“, заяви при официалното откриване на форума Кирил Комаров, първи заместник-генерален директор на руската държавна корпорация "Росатом“.

Тема на форума ще е зелената и нисковъглеродната енергетика, неотделна част от която е и ядрената. "Присъствието на толкова много хора показва огромният интерес към ядрената енергетика, каза“, каза още Комаров.

В официална церемония се включиха и генералният директор на Световната Ядрена Асоциация (WNA) Агнета Ризинг и председателят на Световната Асоциация на ядрените оператори (WANO) Жак Регалдо.

От българска страна на форума присъства изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“ Димитър Ангелов. Участие в конференциите ще вземат председателят на Агенцията по ядрено регулиране Лъчезар Костов и други енергийни експерти от България.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?