Докато България обмисля ново удължаване на преговорите за ядрения строеж

"Росатом" уморен от неспособността на България да реши за "Белене"

Кириенко призова за политическо решение, каквото и да е то

Сергей Кириенко

България възнамерява да иска от Москва ново удължаване на срока за преговори по АЕЦ "Белене", докато руската страна настоява за по-бързо вземане на каквото и да е решение, тъй като вече е уморена от неспособността на София да каже дали да го продължи или да го спре.

Колкото по-скоро българското правителство вземе политическо решение, толкова по-добре, защото в "Росатом" вече има определена умора от безкрайните промени в позициите на разни чиновници от българската страна. Това заяви в сряда пред журналисти Сергей Кириенко, президент на руската компания "Росатом", чието дъщерно дружество "Атомстройекспорт" (АСЕ) е изпълнител на проекта.

България все още не е уведомила Русия за отказ от изграждането на атомната централа, каза Кириенко.

Миналия петък премиерът Бойко Борисов първо съобщи, че преди месец е пратил двама министри да кажат на руснаците, че проектът АЕЦ "Белене" се спира, а поръчаният реактор ще бъде платен и сложен на площадката на АЕЦ "Козлодуй". После Борисов обяви, че все още крайно решение за съдбата на проекта няма, тъй като не е готов докладът за неговата рентабилност от консултанта HSBC. Като капак на всичко заяви, че окончателното решение може да се вземе след референдум.

На 31 март изтича срокът на последното допълнително споразумение за удължаване на преговорите между АСЕ и "Националната електрическа компания", която засега се води инвеститор в "Белене". Оправдание за новото отлагане на срока е очакваният анализ от консултанта HSBC, която се нуждаела от още време да приключи с пълните разчети за рентабилността на бъдещата ядрена централа, стойността за изграждането ѝ и ще има ли пазари в региона за произвежданата електроенергия.

В сряда, веднага след като бе избран за министър на икономиката, енергетиката и туризма, Делян Добрев обяви, че следващата седмица ще стане ясно, ако искаме удължаване на срока за преговори за АЕЦ "Белене", при какви условия и за колко ще искаме да е.

"Росатом" еднакво спокойно ще приеме всяко решение на българското правителство – както за продължаване на строителството на АЕЦ "Белене", кака и за прекратяването му, заяви от своя страна Кириенко.

Той припомни, че този проект "има своите вътрешни спорове, защото българската страна не заплаща навреме за изработеното оборудване". "Затова задлъжняхме прилично и на руската страна се наложи да използва съдебна процедура, но това са нормални работи", обясни Кириенко, имайки предвид предявените претенции срещу НЕК за над 50 млн. евро за неплатено оборудване.

Шефът на "Росатом" призова правителството на България да вземе окончателно политическо решение за проекта. "Това решение трябва да се вземе и ако то ни устройва, може да строим. А ако България реши, че не ѝ трябва АЕЦ "Белене", то за нас това няма да е голям проблем", каза Криенко като добави, че през миналата година компанията е увеличила двойно обема на своите договори в чужбина и има накъде да насочи силите и ресурсите си.

Той обърна внимание на това, че в момента в България периодично звучат диаметрално противоположни оценки за проекта както от различни чиновници, така и от едни и същи.

"Ние разбираме, че това решение не е лесно и е значимо за България – и от икономическа, и от енергийна гледна точка. Много разчитаме, че това окончателно решение ще бъде взето и сме готови каквото и да е то", каза още Кириенко.

Русия спечели конкурса за изграждане на АЕЦ "Белене" при определени конкурсни условия и пое определени задължения за това каква централа, за какви пари и при какви условия може да бъде построена, посочи още Кириенко.

Той изтъкна, че извън своите договорни задължения, "Росатом" са изразили готовност и да инвестират в проекта, но от българското правителството зависи да каже дали това е икономически целесъобразно.

Към момента единствената ясно изразена позиция на премиера Борисов, новия енергиен министър Делян Добрев и вицепремиерът Цветан Цветанов е тази, че няма да има българо-руски проект "Белене".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?