"Росатом“ започна производство на гориво за реактори на бързи неутрони

След тестовете на МОКС горивото започва серийното му производство

Руският доставчик на ядрено гориво ТВЕЛ започна промишлено производство на гориво за реактори на бързи неутрони, след като успешно са преминали изпитанията на първата серийна партида топлооделящи сборки за реактора на бързи неутрони БН-800 на основата на смесеното уран-плутониево МОКС гориво (Mixed-Oxide fuel).

Горивните таблетки са изработени от смес от оксиди на обеднен уран, натрупан в предприятията на ТВЕЛ, която е собственост на "Росатом", както и от оксиди на плутоний, отделен при преработката на отработено ядрено гориво.

Промишленото производство на МОКС горивото се осъществява в Минно-химическия комбинат (ГХК) в руския град Железногорск, съобщиха от ТВЕЛ, която е координатор и научен ръководител на въвеждането на заводското производство на горивото.

Базовата технология за производство на МОКС гориво на таблетки, по метода на смесване на праховете с прилагане на смилане чрез завихряне и последващо пресоване и агломериране на таблетки, е разработена от Високотехнологичния научно-изследователски институт за неорганични материали "Академик Бочвар“, част от ТВЕЛ.

"Започването на серийно производство на МОКС гориво за БН-800 е важна стъпка към решаването на стратегическата задача за създаване на затворен ядрен горивен цикъл и двукомпонентна атомна енергетика на основата на реактори на топлинни и на бързи неутрони“, заяви старши вицепрезидентът на ТВЕЛ по научно-техническата дейност, технологиите и качеството Константин Вергазов, цитиран в корпоративното съобщение.
 
Той подчерта, че включването в горивния цикъл на резерви от обеднен уран и натрупания в реакторите плутоний, позволява многократно да се разшири горивната база на атомната енергетика и да се намали използването на природен уран.

Цитирани от дружеството експертни оценки сочат, че съдържанието на изотопа уран-238 в природния уран е около 99.3%, докато на уран-235 (използван за осъществяването на управляема верижна ядрена реакция) - само 0.7%. В реакторите на топлинни неутрони, които са основата на съвременната атомна енергетика, се използва около 1% природен уран, а останалите 99% се отправят за временно съхранение или се утилизират като радиоактивни отпадъци.

Реакторите на бързи неутрони, използвайки като гориво смес от оксиди на уран и плутоний, ще осигуряват достатъчно плутоний за собственото си ново гориво и ще могат да изработват и определено количество гориво за други реактори.

За сметка на рециклирането на отработено ядрено гориво и изработването на нови топлоотделящи сборки с уран-плутониева смес, енергията, която потенциално може да се получи от природен уран се увеличава близо 100 пъти, посочват от ТВЕЛ.

В Русия през 2016 г. започна промишлената експлоатация на реактор БН-800 в Белоярската АЕЦ. Реакторната инсталация там е предназначена за разработване на технологии за затваряне на ядрения горивен цикъл и за формиране на активна зона на реактора с пълно зареждане с МОКС гориво.

ТВЕЛ осигурява ядрено гориво за 72 енергийни реактора в 14 страни по света, изследователски реактори в 8 държави и за реактори на руския атомен флот. Всеки шести енергиен реактор в света работи с гориво на ТВЕЛ, допълват от дружеството.

Споделяне

Още от Бизнес