Росбалт - първата медия в Русия, затворена заради нецензурни материали

Московски съд отне медийния лиценз на санктпетербургската агенция Росбалт. Тя стана първа жертва на закона, забранил неприлични изрази в медиите, съобщават руските медии в петък.

Жалбата бе подадена от федералната служба за наблюдение на комуникациите Роскомнадзор, уточнява "Росийская газета" и напомня, че Росбалт вече на два пъти била предупреждавана от ведомството във връзка с качени на сайта ѝ видеоклипове, взети от Ютюб.

Единият, озаглавен "Момичетата изпяха нова песен", илюстрирал публикацията "Пуси райът" оскверниха петролни сонди", а другият - "Джигитът от Краснодар", съпровождал дописка за задържан в руския град "буен южняк с брадва". И двата видеоматериала съдържали нецензурна лексика, заради което били включени в "черния списък" на Роскомнадзор.

Суровата санкция срещу Росбалт е прецедент, "който може да стане много опасен" за развитието на медиите в Русия, тъй като занапред "ще се използва в най-различни случаи", коментира пред официоза Павел Гусев, главен редактор на "Московский комсомолец" и председател на столичния журналистически съюз.

Шефът на Росбалт Наталия Черкесова заявила пред Интерфакс, че агенцията ѝ продължава своята дейност и ще обжалва присъдата. Мотивите на московските магистрати ще бъдат готови след пет дни, а след това Росбалт планира да обжалва пред единствената по-горна инстанция - Върховния съд. Засега присъдата не е влязла в сила, посочва "Московский комсомолец".

Ръководството на Росбалт още не е решило дали да пререгистрира агенцията или да я закрие, ако присъдата бъде потвърдена, казва пред вестника Наталия Черкесова.

"Новие известия" изброява руски медийни сдружения, обявили се в защита на Росбалт. Изданието цитира шефа на президентския Съвет по правата на човека Михаил Федотов, който заявил, че свидетелството за регистрация на една медия не може да се признае за невалидно заради разпространение на материали, съдържащи нецензурни думи и ругатни.

Според политолога Алексей Макаркин, говорил пред "Комерсант", някой може би прави опит за корпоративно превземане на Росбалт или пък атаките срещу агенцията се дължат на нечии "стари апаратни конфликти" със съпруга на Наталия Черкесова - Виктор Черкесов. Оглавявал преди години силови ведомства, Черкесов бе сочен в печата като един от хората, близки до президента Владимир Путин.

Освен това е напълно възможно руските власти да са решили да използват случая с Росбалт, "за да покажат на медиите, че правилата на играта се менят и те трябва да станат още по-умерени", разсъждава Макаркин.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?