Росен Димов обжалва низвергването си от ВСС

Бившият апелативен прокурор на Пловдив Росен Димов обжалва в съда отказа на Висшия съдебен съвет да го назначи на постоянно място във Върховната касационна прокуратура. Основен фактор за решението на ВСС бе миналото на обвинителя. Той се забърка в скандал с износ на валута към Гърция, който се превърна в един от емблематичните случаи в прокуратурата по времето на Филчев.

Росен Димов се класира на четвърто място в конкурса за попълването на пет места във ВКП. Той получи положителни оценки от комисиите по атестация и етика на ВСС. Въпреки това ВСС неочаквано отхвърли неговата кандидатура. Целият дебат се проведе около писмото на Едвин Сугарев до ВСС, в което той припомни на съвета повечето от публичните съмнения около работата на Росен Димов.

Единственият член ВСС, който се осмели публично да се изкаже срещу кандидатурата на Димов бе Вельо Велев. Той говори основно за случая, в който Росен Димов бе хванат да изнася голямо количество валута към Гърция. Велев припомни, че самият прокурор признава за деянието си. Членът на ВСС каза на колегите си, че няма значение как е приключило делото в Гърция, защото случаят е добил широка публична известност.

Според Велев, ако ВСС сметне, че Росен Димов има моралните качества да отиде във върховната прокуратура, то тогава съветът трябва да отмени всички наложени дисциплинарни наказания по случая "Красьо", защото Красимир Георгиев също не е осъждано лице.

"Ако го повишим как тогава ще отговорим на обществото по какъв аршин мерим, дявол да го вземе?", каза по време на заседанието Вельо Велев.

В жалбата на Росен Димов до Върховния административен съд се посочва, че членовете на ВСС е трябвало да го изслушат преди да пренебрегнат мненията на помощните си комисии като отхвърлят кандидатурата му. Той посочва още, че единствено Вельо Велев е изразил възражения срещу назначаването му във ВКП.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?