Росен Плевнелиев: Ако има мъничко морал, Радев трябва да освободи Пламен Узунов

Росен Плевнелиев

Държавният глава Румен Радев трябва да освободи секретаря си по антикорупция Пламен Узунов, смята президентът на България (2012 – 2017 г.) Росен Плевнелиев.

Засега прокуратурата не е повдигнала обвинение срещу секретаря на президента по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов, но разпространи серия от чатове между него и бизнесмен Пламен Бобоков.

Радев от своя страна каза, че не бърза да го отстранява, защото не вярва на безпристрастността на прокуратурата.

"Радев четири години се изживява като единствения и уникален, който ще пребори корупцията и който е алтернатива. Ако има мъничко морал, което се претендира от президентската институция, този секретар трябва да си тръгне", коментира Плевнелиев пред БНР.

По думите на Плевнелиев са прекрачени всички граници относно назначаването на посланици на страната в чужди държави.

"Българските граждани категорично никога не са приемали тези задкулисни вземания на решения между политици и бизнесмени. Това, което излиза като кореспонденция (между бизнесмена Пламен Бобоков и президентския секретар Пламен Узунов - бел.ред.) повече от ясно показва доказателства в тази посока", допълни той.

Плевнелиев каза, че е имало задкулисно "борене на влияние как да се пробута на правителството определен посланик, който да свърши определена работа".

"Има много доказателства за подобни действия през годините. По два начина това може да се случи - първият е съгласуване, консултации между президента и министъра на външните работи. ... Вторият начин, който е на ръба на закона, е практикуван по време на втория мандат на президента Георги Първанов, а очевидно и сега при президента Радев - когато президента казва, че за да подпише някои назначения за посланици, настоява да се съобразят с неговите кандидати за дадени позиции", каза той.

"Но това, което е отвъд закона, е някакви бизнесмени да си говорят с някакви съветници, а те да лобират пред президента, който пък да лобира пред министъра на външните работи за определена кандидатура, както се е случило в случая "Бобоков-Узунов", добави Плевнелиев.

Разговорите станаха повод за образуване на дело за търговия с влияние, по което все още няма обвиняеми. Бобоков обаче е с повдигнато обвинение за участие в престъпна група по друго разследване – това за складирането на опасни отпадъци от завода "Монбат".

От комуникацията между Бобоков и Узунов става ясно, че двамата подробно са обсъждали казуса с либийския танкер "Бадр", който бе арестуван на бургаското пристанище през 2018 г. Тези действия предизвикаха дипломатически скандал с либийската страна и впоследствие бяха отменени от съда.

От първите разговори, пуснати от прокуратурата, стана ясно, че Узунов е пратил на Бобоков решение на Върховния административен съд (ВАС) по казуса с танкера, преди то да бъде публикувано.

Следващата порция чатове разкрива, че случаят "Бадр" е бил обсъждан напоително.

В разговорите се намесва и дипломатът Румен Петров, за когото прокуратурата твърди, че е станал посланик в Алжир със застъпничеството на Бобоков. Петров е пращал на Бобоков съобщения за действията на външно министерство и атмосферата там.

Споделяне

Още по темата

Още от България