Росен Плевнелиев е на посещение в Турция

Сн. БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев е на двудневно официално посещение в Турция в сряда и четвъртък. Акценти на визитата ще бъдат мерки за активизиране на двустранните търговско-икономически и инвестиционни отношения, както и обмен на мнения по актуални регионални и международни въпроси и инициативи от общ интерес.

В сряда Плевнелиев ще бъде посрещнат от турския с колега Абдуллах Гюл и двамата ще имат среща "на четири очи" и пленарни разговори между двете официални делегации.

Също в сряда Плевнелиев ще разговаря с министър-председателя Реджеп Тайип Ердоган и с председателя на Великото национално събрание на Турция Джемил Чичек. В турската столица държавният глава ще се срещне и с представители на български изселнически организации в Анкара.

На 29 ноември, в Истанбул,  Плевнелиев ще се срещне с Вселенския патриарх Вартоломей и ще посети Българската Екзархия. В най-големият турски град президентът също така ще посети първата европейска железопътна гара на бъдещия ж.п.-тунел под Босфора. Тунелът ще свърже азиатската с европейската част на Турция, а изграждането му е част от проекта за свързване на Централна Европа с Азия със скоростна ж.п. връзка.

Преди да отпътува от Истанбул държавният глава ще се срещне с българската общност там и с представители на изселнически организации.

В делегацията, водена от президента Плевнелиев, са министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов и министърът на културата Вежди Рашидов, заместник-министърът на външните работи Иван Найденов, председателят на Групата за приятелство "България-Турция" в Народното събрание Рамадан Аталай, както и посланикът на България в Анкара Красимир Тулечки.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?