Росен Плевнелиев: Фабриките започват да идват в България

България се препозиционира по пътя на инвестициите и, ако до 2008 г. се е влагало предимно в недвижими имоти и финансови услуги, сега това са само 15 процента от инвестициите у нас, а 85 процента са инвестиции във фабрики, машини, технологии, индустрии, заяви президентът Росен Плевнелиев при откриването на високотехнологичен завод за комуникационни мрежи на швейцарска компания в София.

 

Общата инвестиция в проекта възлиза на 9.7 млн.лева, в производството са заети 100 души, а до края на 2013 г. трябва да станат 150.

 

"Фабриките започват да идват. Международните инвеститори, пазарите вярват на България, защото е стабилна, защото сама, със собствени средства върши нещо и то не е просто само да строи магистрали, и то не е просто само да говорим за нашата стабилност. Ние създаваме по-добра бизнес среда, а когато тя се припознае от чуждестранните инвеститори, идват фабриките, когато има още по-голямо доверие, идват ето такива фабрики като тази”, посочи Плевнелиев.

 

"Висшите инвестиции в една държава не са милиардните фондове, не са пощенски кутии от Америка, които не знаем с какви пари са напълнени, за да финансират АЕЦ "Белене", висшите инвеститори са иновативните малки и средни предприятия и точно такива инвеститори дойдоха в България", каза Плевнелиев.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?