Росен Плевнелиев: Февруарските протести и сегашните са еднакви – за ценности

"Тези, които толерират един ултранационалист, ще носят отговорност за действията си"

Президентът Росен Плевнелиев на опелото на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил. БГНЕС

"Няма да допусна разединение на нацията”, заяви президентът Росен Плевнелиев и отново напомни, че политическите процеси в страната през последния един месец са ясен знак, че в българското общество има проблем по отношение на доверието на гражданите към политическите партии и морала в политиката.

В четвъртък той беше във Варна, където присъства на опелото на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил.

"Много недобри неща се случиха на Варна от началото на годината”, отбеляза държавният глава и даде за пример самозапалванията през пролетта, протестите, изборите и смъртта на митрополит Кирил.

"Дойдох специално да изразя солидарността си към гражданите на Варна и към миряните на Варненската и Великопреславската епархия с цялото си уважение към българските религиозни общности и нашата православна църква”, каза Плевнелиев.

Той заяви, че трите основни стълба на нашата нация – религията, училището и семейството, могат да бъдат стабилна основа, над която да се надгражда.

"Не можем да бъдем нация, която да виси във въздуха и да не стои здраво на своите фундаменти. Това пречи и на политиците, отразява се на политическия живот и протестиращите много ясно го заявиха, като насочиха прожекторите именно към ценностната система. Какво проповядват политиците като ценностна система, какви действия извършват те, за да покажат в какво вярват? От тази гледна точка протестите са еднакви – и февруарските, и тези, на които днес сме свидетели. Те са протести за ценности", посочи държавният глава.

Той коментира, че нация, чиято държавност е изкарала повече от 1300 години, няма как да се поддаде на различни провокации.

"Тя не може да бъде разделена, но промяната започва от милионите българи. Не започва от един или двама, които ще се появят като нейните месии или спасители. Не вярвам в месии, вярвам в колективните усилия на всички нас. Затова и призовах в моята реч преди седмица тези, които са за проевропейското развитие на България, да го докажат с действията си", добави Плевнелиев.

Той каза още, че тези, които са готови да толерират един ултранационалист, изгонил европейските посланици от парламента в първия ден на тържественото му откриване, ще носят отговорност за действията си.

Плевнелиев отбеляза още, че всички парламентарно представени политически партии трябва ясно да заявяват проевропейската си политика и принадлежността си към европейските ценности и стандарти.

Той посочи още, че ще изпълнява всички свои обвързаности като президент, дадени му от Конституцията, и няма да остава безучастен към желанията и стремежите на българските граждани.

Според него митрополит Кирил ще бъде запомнен като добър човек. "Вижте какви огромни опашки от хора чакат за да се простят с него, защото той ги обичаше и те му дават тяхната любов. Дядо Кирил успя да ремонтира и построи много храмове, успя да организира кухни за бедни във всяка една от духовните обители от неговата епархия. Той даваше пример как трябва да се грижим за бедните и аз искам всички ние да се запалим по този пример – политиците да не се опияняват от властта, а от службата за хората", коментира Плевнелиев.

"Дълбоко вярвам, че нашата църква става все по-ценна. Апелирам и към политиците, и към елита на нацията - не водим партизански битки, не се борим един срещу друг, а работим за духовно обединение на нацията", каза президентът.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?