Росен Плевнелиев: Казусът "Пеевски" е принципен, а не персонален

Президентът недоумява могат ли институциите да отзовават всеки при "доста неясни условия"

Росен Плевнелиев: Казусът "Пеевски" е принципен, а не персонален

Причините за повторното сезиране на Конституционния съд (КС) по казуса "Пеевски" са принципни, а не персонални. Това коментира президентът Росен Плевнелиев във вторник по време на посещението си във Виетнам.

Администрацията на държавния глава ангажира КС преди ден с въпроса дали решението, с което парламентът отмени назначението на медийния магнат и депутат от ДПС за шеф на ДАНС не е противоконституционно.

В началото на месеца конституционалистите на практика не успяха да се произнесат по първия казус около Делян Пеевски – дали, макар че е напуснал ръководния пост в агенцията, не е изпаднал в несъвместимост и депутатския му мандат не е прекратен. Шестима членове на КС отхвърлиха това тълкуване на ГЕРБ, петима го подкрепиха, а един написа особено мнение, според което делото е недопустимо, тъй като Пеевски е спрял да бъде депутат от момента, в който се е заклел в парламента като шеф на ДАНС.

"Въпросът за сезирането на Конституционния съд (КС) е принципен. Става въпрос не за Народното събрание и не за конкретното име. Става въпрос за всички държавни институции – как назначават и как отзовават", коментира Плевнелиев в Ханой, припомняйки, че "мотивите ми са публично изложени и се намират на сайта на президентската институция".

"Държавните институции, като такива, включително и президентът, могат ли, когато пожелаят, да отзовават, при бих казал, доста неясни условия, когото са назначили. Мога ли аз да отзова назначените от мен конституционни съдии, когато пожелая? Може ли Народното събрание по същия начин да отзовава, когато намери за добре. Това е смисълът на въпроса. Нека всеки да се запознае с моите мотиви и аз съм убеден, че Конституционният съд ще реши", разясни държавният глава.

По думите му няма как да има разлика между аргументите, които е изказал по въпроса още през юни, след избухването на огромния обществен скандал около избора на Пеевски.

"Държавният глава не отсъжда сам. Има правен съвет, секретари, които отговарят с подписите си, за да може накрая държавният глава да сложи своя подпис. Процедурата отнема малко време, това е съвсем нормално. В президентската институция се отзовахме още по-отговорно, като поканихме външни консултанти, професори по конституционно право, преподаватели в различни университети. Самият аз съм присъствал на не една подобна среща, така че се отнесохме абсолютно отговорно", заяви Плевнелиев в отговор на въпрос защо сезирането на КС става, докато президентът е извън страната.

Юристи, потърсени от Mediapool за коментар по казуса, изразиха разнопосочни мнения. Според едни евентуалното потвърждаване на мотивите на президента от страна на КС би поставило парламента в доста тежка ситуация, защото ще доведе до правен хаос заради безпринципното назначаване и след това освобождаване на Делян Пеевски за шеф на ДАНС и ще остави съмнения около легитимността на избора на Владимир Писанчев.

Според други обаче, дори и при такъв развой на конституционното дело, решението на парламента, с което назначението на Пеевски бе отменено, няма как автоматично да бъде заличено.

Споделяне

Още по темата

Още от България