Росен Плевнелиев: Комунистическите репресии не трябва да бъдат забравени

Сн. БГНЕС

"Истините за комунистическия режим са живи в нашите спомени, в спомените на нашите родители, на обществото, а фактите не трябва да бъдат забравени - фактите за репресии върху елита на българската нация; че в Пиринския край нашите родители с милиция бяха принуждавани да забравят, че са българи; за онова национално предателство, извършено от ЦК на БКП, когато единодушно гласуваха да подарим независимостта си и националния суверенитет на Съветския съюз". Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който в сряда участва в отбелязването на Деня на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим

 

"В историята не само на България, но и на много европейски държави 20-ти век е белязан от идеологически мотивирано политическо насилие, жертви на което в Европа има милиони. Разликата е, че в Европа жертвите на това насилие се помнят и се почитат, докато у нас все още могат да се чуят призивите да забравим миналото", заяви Плевнелиев.

 

"Свободата и демокрацията не просто трябва да се ползват, те трябва да се защитават, включително и в тежки времена. Осмислянето на най-близката ни история е задължително условие, за да можем да приемем ценностите, върху които се гради нашето общество. Това осмисляне е един от пътищата за постигане на независимост, на справедливост, на помирение, към които продължаваме да се стремим и днес", заяви още Росен Плевнелиев.

 

Словото на Плевнелиев бе посрещнато с възгласи "Браво, президенте!", "Ние сме с теб".

 

Сред присъствалите на церемонията пред мемориала на жертвите на комунистическия режим в България в София бяха депутатите от Синята коалиция Мартин Димитров и Иван Иванов, представители на партията "Съюз на репресираните", граждани.

 

Панихида в памет на жертвите на комунистическия режим отслужи свещеник Димитър Амбарев. Венци бяха поднесени още от името на министъра на отбраната, на Синята коалиция, на партия ГЕРБ, на евродепутатите от ГЕРБ, от Съюза на репресираните.

 

По-късно с прессъобщение от ГЕРБ съобщиха, че ръководството на партията е поднесло венци в знак на признателност и уважение пред Мемориала на жертвите на комунистическия режим в България.

 

От съобщението не стана ясно кои представители на ГЕРБ са поднесли венеца.

 

"С поднасянето на венците ГЕРБ изразява своята почит към паметта на хората, които са дали живота си в името на демокрацията и европейските ценности. Даваме ясен знак, че в съвременното развитие на България събитията от тоталитарното минало на страната не трябва да се допускат отново, както и че вървейки към европейско бъдеще, не са забравени жертвите, дадени за демокрацията в миналото", заявиха от ГЕРБ.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?