Росен Плевнелиев: Образованието е решението на демографския проблем

"Всички се "вайкаме" от демографския проблем в България, всички си казваме, че доходите в нашата страна са много ниски, че безработицата е висока, че икономиката ни не расте достатъчно бързо - решението е образование". Това заяви президентът Росен Плевнелиев при откриването на учебната година в "Софтуерния университет" в София.

По думите на държавния глава често се вторачваме върху лошия маркетинг на българската политика, недостатъчно високия имидж, които създаваме, разпокъсаността, противоборствата, партизанските битки в парламента и извън него, но само това не е България.

Има друга България на много иновативни компании, на млади предприемачи, на успешни проекти, една друга България, което е поставила основите на икономиката на знанието, каза
Плевнелиев.

Президентът изтъкна важността на сектора на информационните технологии и посочи, че те са един от най-важните сектори на всяка модерна икономика, включително и българската.

Според данни, които Плевнелиев цитира, преди 10 години броят на заетите в информационните и комуникационни технологии у нас е бил 9000 души, днес те са 33 000, а прогнозата за 2015 г.е, че в сектора ще работят около 40 000 специалисти. Участието на информационните технологии в Брутния вътрешен продукт на България нараства - през 2003 г. то е било 2 процента, днес е 6 процента. Днес българската индустрия за информационни и комуникационни технологии изнася 50 процента от производството, а преди 10 години - 0, 4 процента.

Споделяне

Още от България