Росен Плевнелиев: Обществената енергия трябва да се използва за позитивна промяна

"Обществената енергия днес е градивна, тя не трябва да се губи, а да се използва за позитивна промяна, за решения и действия в полза на обществото", заяви президентът Росен Плевнелиев в понеделник.

Той присъства на Европейския граждански дебат на тема "По-силна Европа за гражданите“, който се проведе в София по повод 10-годишнината от създаването на Икономическия и социален съвет.

"Трябва да се подкрепи създаването на силни граждански организации – като коректив и като партньор, защото бъдещето на страната ни и на Европейския съюз е в споделената отговорност на политиците и на гражданите“, заяви Росен Плевнелиев пред участниците във форума.

"През последните години сме свидетели на вълни от спонтанни граждански протести, на нарастващо социално напрежение и рекордно ниски нива на доверие в институциите и към политиците в България, но и в Европейския съюз и по света като цяло. Повишава се ролята на гражданското общество – то изисква промяна в дневния ред на институциите и очаква прозрачност и прогнозируемост в управлението, отчетност, стабилни институции, отворени към гражданите и решаващи ефективно социално-икономическите проблеми", каза президентът.

По думите му повече от всякога има нужда от градивен социален и граждански диалог и от диалог между институциите и обществото.

Президентът посочи историческа роля на гражданското общество за изграждането на мирна, просперираща и демократична Европа.

"България категорично застава зад силен, обединен и интегриран Европейски съюз, за Европа на силното гражданско общество и на активните граждани“, подчерта Росен Плевнелиев, цитиран от своя прессекретариат.

Президентът апелира за утвърждаването на култура на плурализъм като основен елемент на демокрацията и за толерантност към различните гледни точки.

Според държавния глава членството на България в ЕС е едно от постиженията, с които българските политици и гражданското общество у нас могат да се поздравят.

"Моят апел е заедно да продължим да изграждаме общия ни европейски дом, за да се гордеем с постигнатото", каза още Росен Плевнелиев.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?