Управляващите мерят с двоен аршин

Росен Плевнелиев: През февруари бях независимият президент, сега ме нападат

"Притеснява ме разделянето на нацията"

Сн. БГНЕС

Управляващите мерят с двоен аршин, през февруари бях независимят президент, сега ме нападат. Това заявава президентът Росен Плевнелиев в интервю за "Труд", публикувано в понеделник и посветено на събитията от поредните месеци, предизвикани от назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, след което държавният глава обяви, че снема доверието си от правителството на Пламен Орешарски. Интервюто е публикувано и на интернет-страницата на държавния глава.

"Когато по време на февруарските протести отидох на протеста, поканих протестиращите в президентството, изпратих исканията им на всички институции - тогава бях независимият президент. Сега, когато има втора вълна от протести и аз не правя разлика между протестиращи и контрапротестиращи, а се опитвам да адресирам всяко смислено послание, като го покажа на институциите и кажа: нацията има проблем, моля ви, обърнете внимание... Този път обаче, управляващите стартираха вълна от действия срещу мен, въпреки че не правя нищо по-различно от това, което правех и през март", казва Росен Плевнелиев.

Попитан дали не е взел прекалено рано страната на протестиращите, като е обявил, че сваля доверието си от правителството, той отбелязва, че в момента има много силна кампания за делегитимиране на президентската институция и че му се приписват действия, които не е извършвал никога.

Назначението на Пеевски – еманация на задкулисието

Президентът припомня, че е бил първият политик, реагирал на назначението на Пеевски, като в обръщението си тогава е посочил, че то е голяма грешка, със силни международни негативни последици за България и трябва да бъде коригирано.

"Назначаването на Делян Пеевски като процес беше абсолютно непрозрачен - за 15 минути, без дебат, без алтернативни кандидатури, без концепция. Еманация на задкулисието. В предварителния разговор, който имах с управляващите по закона за ДАНС и назначаването на директор, беше поет ангажимент за провеждане на нова, прозрачна процедура. Дадохме си за пример предишни процедури, където имаше различни кандидатури, изслушване на концепции и много въпроси към кандидатите. Получи се обратното - максимално непрозрачен избор, оставящ много въпросителни за задкулисни уговорки. Моята позиция е принципна и последователна по отношение на назначенията. Сега, три месеца по-късно, всички политически сили, в това число управляващите, единодушно определят това назначение като тежка политическа грешка! Ако това е искрено, то нормално е сега не да атакуват президента, а да кажат, че съм бил прав в оценката си", обяснява аргументите си държавният глава.

Той добавя, че свалянето на доверието не е било някакъв абстрактен факт, а напротив – "действие, в отговор на конкретно събитие и странното е, че механизмите на това назначение остават все още неясни". "Това казах и аз, не мога да давам доверие на кредит - доверието се заслужава и защитава с действия", казва Плевнелиев.

Нужни са по-смели реформи

Попитан за оценката си за правителството на Пламен Орешарски, управляващо вече повече от 100 дни, президентът отбелязва, че му се иска да види по-смели реформи.

"Вместо сметките на хората да паднат с 5% по един административно-команден начин, да работим за това сметките на хората да паднат не с 5, а с 50% чрез инвестиции във възможно най-смислените приоритети в българската енергетика - енергийната ефективност, санирането на сградите, енергийната диверсификация и либерализация. Ще ми се да видя развитие на пенсионната реформа, а не нейното стопиране. Надявам се да видя не работа на парче в сектор сигурност, а интегриран подход и търсене на национален консенсус за един толкова важен сектор", казва Росен Плевнелиев.

Към секторите, които се нуждаят от "по-смели реформи", той добавя здравеопазването, "което е един от най- неефективните и най-нереформираните сектори", образованието, "което е толкова важно стратегическо направление за нас, да видим поне промени в закона за средното професионално образование, които не само да върнат обратно младите хора към реалната икономика чрез практики и стажове, но и да върнат бизнеса обратно към образователните институции".

Притеснява ме разделянето на нацията

По-нататък той изразява притеснение от опитите за разделяне на нацията и припомня, че на празника на Съединението на България е призовал идеолозите на това резединение да спрат, защото вредата, която нанасят на нацията, е сериозна.

"Имам предвид управлението чрез политики за разделяне, имам предвид нежеланието за диалог и постигане на консенсус по няколко важни за нацията приоритета. Един от тях може да бъде излизане от политическата криза, в която се намираме. Аз не искам да се стига до негативния сценарий за трайна дестабилизация. Надявам се да тръгнем по позитивния сценарий. А той означава само едно: граждани и политици заедно, стъпка по стъпка в правилната посока -за европейска демокрация и институции, работещи в интерес на хората", казва Росен Плевнелиев.

Във вторник ще бъде публикувано продължението на интервюто, в което той говори за протестите и контрапротестите, за олигархията и за вариантите за изход от политическата криза.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?