Росен Плевнелиев прие оставката на Йовчев и му пожела успех

Бившият началник на президентския кабинет отрича да е напуснал заради теч на информация или друг скандал

Президентът Росен Плевнелиев на оглед на Дунав мост в Русе. сн.БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев каза в сряда, че приема оставката на началника на кабинета си Цветлин Йовчев и му желае успех.

"Уважавам съзнателния избор на всеки и свободата на избора на всеки. Аз съм последният човек, който ще се противопостави, когато, който и да било член на моя екип, министър на служебно правителство, хора, с които работя, дойде и по най-човешки начин ми каже - извинете, но имам други планове. Разбира се, пожелавам успех", заяви президентът Росен Плевнелиев в първия си коментар, след като преди ден стана публично известно, че началникът на кабинета му се оттегля.

Цветлин Йовчев от своя страна увери, че няма скандал с оставката му. Той отново повтори, че напуска, тъй като има планове да се занимава с други дейности, но не разкри с какви.

Освен това отрече да напуска заради изтичане на информация и опроверга медийни публикации, че президентът бил вбесен и започнал проверка на екипа си.

"Абсолютно не е вярно. Абсолютно няма нищо вярно. Нито е имало такива...аз лично не съм водил такива разговори, нито има такъв екип, нито е имало някакви разговори...въобще с президента не съм водил аз на тази тема.", каза Йовчев пред Нова телевизия.

Бившият председател на ДАНС отказа да коментира тезите на банкера Цветан Василев и Яне Янев, че президентът е подвластен на кръгове около него и отклони въпрос "да не би някаква такава тенденция да ви е провокирала да напуснете поста?".

В края на миналата седмица лидерът на РЗС Яне Янев обяви, че високопоставен служител от "Дондуков" 2 е подал оставка заради теч на информация, че част от министрите в служебния кабинет са подали декларации за конфликт на интереси с фалшива задна дата.

Йовчев коментира, че "няма политически или подобни мотиви, за да реша да напусна".

Той обясни, че е било планирано информацията за оставката му да бъде обявена след изборите, но за нея се е разбрало по-рано.

"Имахме много спокоен разговор с президента. Нито има нещо скандално, нито нещо интересно в желанието ми да напусна", заяви Йовчев.

Информирани източници обаче твърдят, че между него и Росен Плевнелиев имало напрежение, което се засилило след като президентът пое централна роля в държавата с назначаването на служебния кабинет.

Йовчев коментира още в отговор на въпрос, че е убеден, че служебният премиер Марин Райков ще направи всичко необходимо за провеждането на честни избори.

"Това, което мога да ви кажа е, че министър-председателят на служебното правителство г-н Райков е един изключително отговорен човек, който има съответните знания и опит. И аз съм убеден, че той ще направи необходимото в тази насока", заяви Йовчев.

 

Вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Екатерина Захариева пък опроверга лансираната теза, че Йовчев е напуснал след скандал с нея.

 

"Не просто работим отлично с Цветлин Йовчев, а и личните ни отношения с него са прекрасни. Искрено съжалявам за неговата оставка", каза Захариева.


Йовчев беше назначен за председател на ДАНС от правителството на ГЕРБ, но бе принуден да подаде оставка в разгара на скандала с изтеклите СРС-та за "Мишо бирата". След това обаче бившият премиер Бойко Борисов го покани в политическия си кабинет като съветник по въпросите на националната сигурност.

С това официално приключи и въпросът с поемането на отговорност за скандала "Тановгейт" с изтеклите записи от телефонните разговори на шефа на Агенция "Митници" Ваньо Танов. При приемането на оставката му Бойко Борисов го обяви за добър експерт, но "не добър началник" и каза, че ще му търси друг пост в държавата.

След като Росен Плевнелиев бе избран за президент през октомври 2011 г., Цветлин Йовчев стана началник на политическия му кабинет.

Споделяне

Още по темата

Още от България