Росен Плевнелиев прие оставката на Йовчев и му пожела успех

Бившият началник на президентския кабинет отрича да е напуснал заради теч на информация или друг скандал

Президентът Росен Плевнелиев на оглед на Дунав мост в Русе. сн.БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев каза в сряда, че приема оставката на началника на кабинета си Цветлин Йовчев и му желае успех.

"Уважавам съзнателния избор на всеки и свободата на избора на всеки. Аз съм последният човек, който ще се противопостави, когато, който и да било член на моя екип, министър на служебно правителство, хора, с които работя, дойде и по най-човешки начин ми каже - извинете, но имам други планове. Разбира се, пожелавам успех", заяви президентът Росен Плевнелиев в първия си коментар, след като преди ден стана публично известно, че началникът на кабинета му се оттегля.

Цветлин Йовчев от своя страна увери, че няма скандал с оставката му. Той отново повтори, че напуска, тъй като има планове да се занимава с други дейности, но не разкри с какви.

Освен това отрече да напуска заради изтичане на информация и опроверга медийни публикации, че президентът бил вбесен и започнал проверка на екипа си.

"Абсолютно не е вярно. Абсолютно няма нищо вярно. Нито е имало такива...аз лично не съм водил такива разговори, нито има такъв екип, нито е имало някакви разговори...въобще с президента не съм водил аз на тази тема.", каза Йовчев пред Нова телевизия.

Бившият председател на ДАНС отказа да коментира тезите на банкера Цветан Василев и Яне Янев, че президентът е подвластен на кръгове около него и отклони въпрос "да не би някаква такава тенденция да ви е провокирала да напуснете поста?".

В края на миналата седмица лидерът на РЗС Яне Янев обяви, че високопоставен служител от "Дондуков" 2 е подал оставка заради теч на информация, че част от министрите в служебния кабинет са подали декларации за конфликт на интереси с фалшива задна дата.

Йовчев коментира, че "няма политически или подобни мотиви, за да реша да напусна".

Той обясни, че е било планирано информацията за оставката му да бъде обявена след изборите, но за нея се е разбрало по-рано.

"Имахме много спокоен разговор с президента. Нито има нещо скандално, нито нещо интересно в желанието ми да напусна", заяви Йовчев.

Информирани източници обаче твърдят, че между него и Росен Плевнелиев имало напрежение, което се засилило след като президентът пое централна роля в държавата с назначаването на служебния кабинет.

Йовчев коментира още в отговор на въпрос, че е убеден, че служебният премиер Марин Райков ще направи всичко необходимо за провеждането на честни избори.

"Това, което мога да ви кажа е, че министър-председателят на служебното правителство г-н Райков е един изключително отговорен човек, който има съответните знания и опит. И аз съм убеден, че той ще направи необходимото в тази насока", заяви Йовчев.

 

Вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Екатерина Захариева пък опроверга лансираната теза, че Йовчев е напуснал след скандал с нея.

 

"Не просто работим отлично с Цветлин Йовчев, а и личните ни отношения с него са прекрасни. Искрено съжалявам за неговата оставка", каза Захариева.


Йовчев беше назначен за председател на ДАНС от правителството на ГЕРБ, но бе принуден да подаде оставка в разгара на скандала с изтеклите СРС-та за "Мишо бирата". След това обаче бившият премиер Бойко Борисов го покани в политическия си кабинет като съветник по въпросите на националната сигурност.

С това официално приключи и въпросът с поемането на отговорност за скандала "Тановгейт" с изтеклите записи от телефонните разговори на шефа на Агенция "Митници" Ваньо Танов. При приемането на оставката му Бойко Борисов го обяви за добър експерт, но "не добър началник" и каза, че ще му търси друг пост в държавата.

След като Росен Плевнелиев бе избран за президент през октомври 2011 г., Цветлин Йовчев стана началник на политическия му кабинет.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли поисканото от здравния министър затваряне на държавата?