Росен Плевнелиев: Все още има опити за романтичен поглед върху комунизма

Снимка: БГНЕС

Преходът ще приключи тогава, когато сложим комунизма по обективен начин в музея и в учебниците, каза президентът Росен Плевнелиев при откриването на изложбата "Желязната завеса - България 1944-1989" в градинката на "Кристал" в София.

Истината все още се замазва, все още се правят опити за романтичен поглед върху този период и това не е само в България, това е в много държави, посочи Плевнелиев.

Той изрази притеснение от начина, по който се отнасяме в Югоизточна Европа и на изток към историческото наследство на комунизма.

Докато в Германия, в Централна Европа отдавна комунизмът е намерил своята обективна оценка от народа, от историците, сложен е в музеите и в учебниците, така както и фашизмът, и народите отдавна са се обединили в тяхната обективна оценка за случилото се, в нашата част на Европа това още не е факт, отбеляза държавният глава.

Той за пореден път каза, че няма да спре да апелира и да очаква от българския политически елит най-после да сложим комунизма по един обективен начин в учебниците и в музея.

Държавният глава очаква и подкрепа за идеята на президентската институция, по която се работи заедно със Столичната община, за музея "Българският 20-ти век", в който да бъде показана истината на следващото поколение за спасението на евреите, за фашизма, комунизма, за националните катастрофи, за прехода.

Имаме ли смелостта да бъдем коректни към децата си и да направим "Българският 20-ти век" като национална кауза, да се обединим около истината, да затворим по честен начин една страница, за да можем по още по-устойчив и коректен начин да отворим нова, попита Плевнелиев и допълни, че това ще ни обедини и ще ни направи още по-силни.

По думите на държавния глава българските граждани имат пълното основание да са недоволни от това, а българските политици са техни длъжници.

Между 1947-1952 г. са документирани 152 случая на убити български граждани на българската граница при опита им да избягат от комунистическия режим, а между 1961- 1989 г. още 339, посочи Марко Арнд, ръководител на бюрото на фондация "Конрад Аденауер" в София.

Той допълни, че истинската цифра вероятно е по-голяма и изследователите трябва да свършат още работа.

Посланикът на Германия у нас Детлеф Лингеман посочи, че изложбата ни напомня да не приемаме ценностите, които имаме днес като нещо, което се разбира от себе си. Свободата е ценно благо, каза той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?