"Роснефт" е поискала държавна помощ заради санкциите на Запада

Игор Сечин

Президентът на руския петролен гигант "Роснефт" Игор Сечин е поискал от правителството да даде финансова помощ от 1.5 трилиона рубли (около 41.6 млрд. щатски долара), за да успее компанията да издържи на наложените ѝ от Запада санкции в резултат на руската политика спрямо Украйна. Това пише руското издание "Ведомости", позовавайки се на федерални източници и такива от нефтения отрасъл.

Според цитирано от вестника писмо изпратено от  зам.-министъра на икономическото развитие Олег Фомичев до енергийното ведомство, руският премиер Дмитрий Медведев е наредил да се анализира предложението на "Роснефт".

Сечин предлага пет начина за оказване на държавната помощ, най-скъпият от които е държавата да изкупи чрез своя Фонд за национално благосъстояние нови облигации от компанията за 1.5 трилиона рубли.

Спешната държавна финансова помощ е поискана от Сечин в отговор на наложената от САЩ наложи забрана на кредитите и заемите за "Роснефт" с матуритет по-дълъг от 90 дни, след което европейските банки и инвеститори също де факто се присъединиха към тези санкции.

В края на второто тримесечие нетният дълг на "Роснефт" е точно 1.5 трлн. рубли. Компанията трябва да изплати задължения за 440 млрд. рубли до края на годината и още 626 млрд. рубли през следващата година.

Общият дълг на петролната компания е 2.2 трилиона рубли и бе натрупан след покупката през 2013 г. на компанията ТНК-ВР за 54 млрд, долара, която за да реализира, "Роснефт" взе кредити от пул от международни банки за общо 31 млрд. долара. Пикът на плащането на кредита е пред тази и следващата година, посочва "Ведомости".

Само преди по-малко от месец – в края на юли, вицепрезидентът по финансите на "Роснефт" Святослав Славинский заяви в тв интервю, че компанията се чувства уверено и американските санкции не я вълнуват.

Сега нещата се оказват по-различни, но според изданието търсените от Сечин пари ги няма във Фонда за националното благосъстояние, тъй като голяма част от неговия капитал, чийто размер е  3.1 трлн. рубли, вече са заделени за други проекти.

Друг анонимен официален руски представител, цитиран от вестника, определи планът на Игор Сечин като "ужасен", докато друг правителствен източник заяви пред "Ведомости", че премиерът Медведев е малко вероятно да го подкрепи.

Официалните институции отказват коментар.

Според анализатора на "Райфайзенбанк" Андрей Полищук "Роснефт" се опитва да се презастрахова на фона на отслабващата рубла, която ако продължава да поевтинява, ще удари очакваните 70 млрд. долара приходи от Китайската национална петролна компания по сделката за доставка на руски газ в Китай.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?