"Роснефт" и ЮКОС уредиха съдебните си спорове

Примирието изключва компенсацията от 1.9 млрд. евро за бившата компания на Ходорковски

"Роснефт" и ЮКОС уредиха съдебните си спорове

Руската държавна петролна компания "Роснефт" е решила споровете си с компаниите от групата ЮКОС и контролиращите ги физически лица. Постигнато е споразумение "двете страни да се откажат от всякакви взаимни претенции и да прекратят всички съществуващи съдебни и други спорове, а също така се задължават да не си предявяват един на друг бъдещи претенции във връзка с банкрута и ликвидацията на ЮКОС", се казва в съобщение на "Роснефт", цитирано от руското издание "Ведомости" в сряда.

След новината акциите на "Роснефт" на Московската борса поскъпнаха с 2.5 на сто, а в търговията в Лондон повишиха котировките си с 2.7%.

От ЮКОС потвърдиха, че двете страни са сключили мирно споразумение, което прекратява всички съдебни процеси под всички юрисдикции между тях и "Роснефт". Документът изключва от обхвата си само решението на Европейския съд по правата на човека, който осъди Русия да плати 1.9 млрд. евро компенсация за това, че в процедура уж за събиране на данъци, всъщност придоби нефтопреработвателния бизнес на ЮКОС чрез "Роснефт". Преговорите за достигане на разбирателство по този въпрос ще продължат.

Постигнатото споразумение трябва да доведе до прекратяване на всички съдебни процеси между двете компании в Холандия, Великобритания, Русия, САЩ и други държави. В него не са предвидени никакви парични или други плащания от страна на "Роснефт" или нейни дъщерни дружества, отбелязва държавната петролна компания.

ЮКОС бе част от петролната империя на бизнесмена Михаил Ходорковски, който след критики към управлението на Владимир Путин бе арестуван, а компанията му раздробена и придобита от държавата на безценица. Ходорковски бе осъден заради данъчни измами, но след десет години затвор бе помилван и напусна Русия в края на 2013 г.

През 2006 г. "Юкос Кепитъл", която остана извън обхвата на превземането на бизнеса на Ходорковси от държавата, започна съдебни процеси срещу "Юганскнефтегаз", "Самаранефтегаз" и "Томскнефти", които бяха в структурата на ЮКОС, но бяха купени без пари от "Роснефт", обвинявайки ги, че не си погасяват задълженията по девет заема. През февруари 2007 г. международен арбитраж задължи "Томскнефт" да плати на "Юкос кепитъл" над 7.2 млрд. рубли. Претенциите към "Самаранефтегаз" са за 185.9 млн. долара, а през 2020 г. "Роснефт" плати 13 млрд. рубли на "Юкос Кепитъл" за дълга на "Юганскнефтегаз".

В средата на февруари тази година пък окръжният съд в Амстердам призна за законни претенциите на "Юкос Интернешънъл БиВи" към "Роснефт" за причинени загуби от 333 млн. долара заради замразяване на сметките ѝ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?