"Россия 1": Българите са неблагодарници, а президентът им продажник

МВнР няма да отговаря на хулите от Москва, защото били "лично мнение"

"Россия 1": Българите са неблагодарници, а президентът им продажник

Министерството на външните работи няма да отговаря на изключително обидните квалификации спрямо българската държава, българските институции и българите, прозвучали в ефира на руската държавна телевизия "Россия 1" по повод посещението у нас на руския патриарх. Неговото скандално поведение тук, впрочем, също не получи официален отговор, какъвто заслужаваше, включително от президента на републиката, който бе пряко засегнат.

На 6 март вечерта политическото токшоу на "Россия 1" (която изпреварва по гледаемост Първи канал – ОРТ) "Вечер", водено от близкия до Кремъл журналист Владимир Соловьов, бе посветено на темата "Защо България забрави "руската кръв".

В отсъствието на български представител участниците - руски политици, близки до Кремъл журналисти и анализатори, както и депутат от опозиционната партия "Яблоко" – избраните представители на българските институции бяха определени като "предатели и негодници", българският президент - като "човек в кавички, продал своята вяра и своя народ", а българите - като приятели със "содомитите американци и клалите ги турци", на които трябва "да се помогне да си сменят ръководството".

По всяка вероятност официална българска реакция на тези коментари няма да има.

В отговор на запитването на Mediapool по повод излъчено на 6 март по канал "Россия 1" телевизионно предаване "Вечер" и съдържанието му от пресцентъра на Министерството на външните работи заявиха: "Бихме искали да Ви обърнем внимание, че: Министерството на външните работи не коментира мнения на граждани, изразени в телевизионни предавания. Доколкото става ясно от записа, участниците в предаването изразяват лично мнение, а не официални позиции на институции. Но в никакъв случай такива предавания не помагат на двустранните отношения“.

На предаването на руската държавна телезивия от 6 март първи обърна внимание (и описа подробно) колегата от Портал "Култура" Тони Николов .

"Спирам се на това предаване, защото дори човек, преживял съветската пропаганда, след него остава без ума и дума. Изобщо не преувеличавам и затова помествам видеото в края на статията си. С надеждата някоя българска телевизия да дръзне да излъчи със субтитри поне първите 3-4 минути, изразяващи руската визия за България след думите на патриарх Кирил. Ако не за друго, заради достойнството на България", написа той.

В началото водещият Владимир Соловьов (известен с интервютата си с Владимир Путин от филма "Президентът", 2015) заявява, че българите са "забравили кой ги е спасил от турско иго. Защото президентът Радев благодари не на единната руска армия, а на разни народи, влизащи в нея – на румънци, украинци, беларуси, поляци, финландци и т.н.".

Това обвинение повтаря застъпената още в София теза на патрирх Кирил.

След това в разговора в студиото се включва Семьон Багдасаров (политик от "Справедлива Русия", бивш депутат от Думата и анализатор, близък до Кремъл, основно по Близкия изток и Сирия, негова е доктрината за запазването на Башар Асад). Той се нахвърля срещу българите с остри думи: неблагодарници, руската армия ги е освободила от шестстотингодишно (!) иго! Никой не се е интересувал от българите в Европа, клани от башибозуците, които са албанци, затова и сърбите още люто ненавиждат албанците. А Русия е дала жертви във войната на балканския фронт – 25 000 души. Никой в студиото не казва, че, всъщност, българите поменават 60 000 (включително и починалите впоследствие от раните си).

Оценката на руския политик Семьон Багдасаров е категорична: "В България на власт сега се намират предатели и негодници." На което водещият Владимир Соловьов възкликва, че отдавна не са получавали нота от българското посолство.

Следва речитатив за българския държавен глава. Той, видите ли, не е достатъчно проруски настроен, напразно са се радвали в Русия при избора му, а той да произнесе "такива думи" в памет на румънци, финландци, украинци, поляци и молдовци.

Българският президент е наречен още "човек в кавички, продал своята вяра и своя народ", който се молел вече на американското "божество на содомитите". А също и на Турция, с която българите вече са приятели, независимо от историческото си минало.

В заключение Семьон Багдасаров дава за пример на българите Тодор Живков, който макар и да е комунист, все пак бил "патриот" – обичал СССР и бил приятел само с Гърция. А сега българите са приятели със "содомитите американци и клалите ги турци". Накрая Багдасаров реторично пита: "Какво искате от това дегенеративно ръководство на България?".

За да се стигне до поантата: "И на украинския, и на българския народ трябва да се помогне да си смени ръководството."

В допълнение известният руски журналист Виталий Третяков, сега декан на Висшето училище по телевизионна журналистика на МГУ, приветства действията на патриарх Кирил с думите, че "Руската православна църква е второто външно министерство на Русия, дори по-ефикасно от първото, защото руските политици не биха реагирали така".

   

Руският патриарх бе в България за честванията на 140-ата годишнина от освобождението, участва в тържествата на връх Шипка, след което разговаря с премиера и президента.

На летището преди да си тръгне в специално изявление за медиите той изрази огорчение от "лъжливите исторически интерпретации" на българските държавници. Като повод за думите му е словото на президента на трети март.

В тържественото си слово на площад "Народно събрание" вечерта на националния празник Румен Радев заяви, че няма да бъде забравен споменът за "братския устрем на руското общество, който доказа, че православните българи не са сами", както и словата в манифеста на император Александър II, който обявява война на Османската империя.

"По бранните полета на Руско-турската освободителна война загинаха много воини от много народи - руснаци, румънци, финландци, украинци, белоруси, поляци, литовци, сърби и черногорци. За всички тях България е последен дом, тях ние почитаме като свои герои", каза президентът.

След това руската православна църква публикува видеоклип, от който се разбира как по време на срещата между двамата на 4 март руският патриарх се е скарал остро на президента Румен Радев за неправилните според него исторически интерпретации на събитията, свързани с освобождението на България, като същевременно потропва по масата.

"Още веднъж искам да ви кажа, и то много ясно, че България я освободи Русия. Нито Полша, нито Литва, нито други страни. Русия. И искам откровено да кажа, че ми бе трудно да слушам всички тези позовавания на участия на други страни в освобождението. Нито полският Сейм, нито литовският Сейм са вземали решение за започване на война с Османска Турция. Много се надявам, че медиите ни чуват и ще предадат някои разочарования на патриарха, който чу неправилна историческа интерпретация на събитията, свързани с освобождението на България", заявява патриарх Кирил.

"Ние сме за историческата истина, г-н президент. Ние тази историческа истина сме я извоювали с кръвта си. И няма никакви исторически или прагматични причини тази историческа истина днес да се премълчава или да се интерпретира лъжливо", допълва той.

Той продължава като посочва, че има "двойствено впечатление" от този юбилей. "Казвам ви го открито. Ще го кажа, разбира се, открито на всеослушание", казва патриарх Кирил.

От президентството не съобщиха за гневната реакция на патриарх Кирил. По-късно оттам дадоха пред вестник "24 часа" информация за случилото се.

"Руските медии излъчват упреците на Негово Светейшество Кирил, но побързаха да се оттеглят преди отговора на президента", казаха от "Дондуков" 2.

"Румен Радев твърдо заяви, че "така, както църквата се бори за душата на всеки човек, така и ние сме признателни към паметта на всеки воин, сражавал се в руската армия под знамената на император Александър II и загинал за българската свобода, независимо от неговата народност". Що се отнася до Освобождението, то е резултат от Руско-турската война и България е признателна тъкмо на Русия", посочиха от президентството.

Президентът Радев казал още, че е бил впечатлен от тезата за "силата на мълчанието" в писанията на патриарх Кирил. Тогава Негово Светейшество Кирил спря с упреците и каза "Добре, нека прелистим тази страница", разказаха от президентството.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?