Ротондата на софийската жп гара става артцентър

Проектът UnderGara ще се опита да превърне клоаката в място за изкуство

Да превърне Ротондата пред централната жп гара от най-големия писоар на открито в място за култура, изкуство, музика и още нещо. Тази амбициозна задача си е поставил проектът UnderGara, зад който стоят осем ентусиасти на възраст от 28 до 40 години.

Идеята се ражда преди година, когато "входната врата" на София навърши 125 г. от откриването си. На последната си сесия през юли Столичният общински съвет реши да даде зелена светлина на проекта за създаване на артцентър в подлеза на Централна жп гара София.

В момента работна група обсъжда детайлите около ремонта, визията и наема на търговските помещения, които за десет години така и не успяха да отворят врати, поради неясни причини.

До средата на септември концепцията трябва да е ясна, за да може столичният кмет Йорданка Фандъкова да внесе предложението в Столичния общински съвет до 30 септември. Целта е мястото да се превърне наистина във "входна врата" и "визитна картичка" на столицата.

Сега мястото е пристан за проститутки, наркомани и бездомници, с мирис на банички и боклуци, китайски джапанки, еротично бельо и порно списания. Това създава объркване у чужденците, за които България е "Ориент Екпрес" и турска тоалетна, според инсталацията на Давид Черни, представена преди години в европейската столицата Брюксел.

Екипът на UnderGara обаче мечтае да изрине гащите и сутиените и да превърне мястото в постоянна сцена за изкуства, с изложбени пространства, ресторанти и кафета. Празните магазини да се напълнят с книги, читалня на открито, библиотека, книжарници, занаятчийски работилници и магазини за цветя. А безплатни тоалетни да спрат облекчаването на открито, е желанието на младежите, които са основатели на фондацията "Дома Арт".

Същата амбиция и желание преди повече от десет години имаше и тогавашният общински съвет начело с Антоан Николов и кмета Стефан Софиянски. Инвестирани бяха между 7 и 10 млн. лв., но Ротондата не оживя, въпреки че по план трябваше да стане място за срещи, с площадки за игри на децата и малки магазинчета, които обаче така и не отвориха врати.

Колко ще струва новият опит за трансформацията все още не може да се каже. Общината вероятно ще участва в ремонта на празните магазини, надяват се от UnderGara. Плановете им са освежените търговски обекти да бъдат дадени на наематели на символични цени или срещу гратисен период.

Финалното решение все пак е в ръцете на столичните общинари. От UnderGara не крият очакванията си, че ще се стигне до подписване на договор.

Срещу подкрепата на общината UnderGara обещава да търси инвестиционно финансиране за сцена под звездите, архитекти и дизайнери за облагородяване на пространството, организиране на събития и популяризирането му сред артсредите.

Зад сдружението UnderGara са основателите на фестивала "Дома Арт", чиято мисия е да помага за развиването и популяризирането на утвърдени и млади артисти в чужбина и у нас. Тази година спирката беше Русия, а миналата Южна Корея.

Споделяне

Още от България