Ротор от старото оборудване за АЕЦ "Белене" отива в АЕЦ "Козлодуй"

АЕЦ "Козлодуй" ще ползва част от старото оборудване за АЕЦ "Белене"

Ротор високо налягане от турбина, който е бил доставен за стария проект за изграждане на АЕЦ "Белене" от социалистическо време, ще бъде продаден от "Националната електрическа компания" (НЕК) на АЕЦ "Козлодуй“, реши правителството на редовното си заседание в сряда.

Цената на оборудването ще бъде определена от независим оценител и ще помогне за модернизацията на ядрената централа с цел удължаване на живота на двата ѝ реактора. V блок вече получи нов 10-годишен лиценз, в момента се провеждат дейностите по обновяването на VІ блок, за да може след изтичането на неговия лиценз през есента на 2019 г. да получи нов.

Сделката ще подобри също така финансовото състояние на НЕК, която завърши шестмесечието на 2018 г. с 84 млн. лв. загуба.

Роторът е част от старото оборудване за АЕЦ "Белене“, към което руската "Атомстройекспорт" (АСЕ) не е проявила интерес в рамките на подписаното в края на 2006 г. споразумение за втория проект за изграждане на новата ядрена централа. Офертата на АСЕ за новия строеж включваше и изкупуване на част от старото оборудване за предишния проект, произведено от чешката "Шкода".

Възможността за подобна сделка с пряко договаряне между двете компании, които са част от "българския енергиен холдинг", е регламентирана в Правилника за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала.

Роторът високо налягане от турбина К-1000-60/1500-2М е от съществено значение за изпълнение на програмите за продължаване на експлоатационния ресурс на двата блока на АЕЦ "Козлодуй“ и увеличаване на мощността им до 104%, посочва се в съобщението на Министерския съвет.

Роторът е бил тестван по време на плановия годишен ремонт на V блок за 2018 г. и е доказано, че може да бъде използван за нуждите на централата.

Производител на ротора високо налягане е ПАО "Турбоатом“, който е и собственик на всички необходими лицензионни и квалификационни документи. Доставката на ротора от друг производител е несъвместима със съществуващото оборудване и ще доведе до съществени технически затруднения при експлоатацията, допълват от правителствената пресслужба..

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?