Роумингът за Сърбия и Македония може да поевтинее до края на годината

Подготвят се споразумения с държавите от Западните Балкани

Роумингът за Сърбия и Македония може да поевтинее до края на годината

Цените на роуминга за страните от Западните Балкани може да паднат до края на годината. До месец ще бъде подписан меморандум между България и тези държави, сред които Македония и Сърбия, обяви министърът на транспорта Ивайло Московски, цитиран от БТА.

Той очаква след междуправителствените меморандуми до края на годината да бъдат подписани и споразумения между мобилните оператори в отделните държави. "Не може да имаме 6-7 лева на минута с Македония или със Сърбия. Това са чудовищни цени", коментира Московски и добави, че стойността на услугите е 100 пъти по-висока, отколкото цените за националните разговори. Министърът не посочи какви очаква да станат цените след подписването на документите.

По думите на Московски подписването на междуправителствените спогодби за цените на роуминга са част от приоритети на България по време на председателството на Съвета на ЕС. "Подписването на тези междуправителствени спогодби е израз на нашата политическа воля, с която ще изпратим ясно послание, че интеграцията на Западните Балкани е от изключителна важност за целия Европейски съюз. Считам, че това ще мотивира телеком операторите да сключат споразумения за реално намаляване на цените за разговори в роуминг и за ползване на интернет", заяви министърът.

От 15 юни падна роумингът за страните от Европейския съюз след решение на европейските институции. Така при пътуване в друга държава клиентите ползват услуги на цените, на които и в собствената си страна. Високите цени за държавите извън ЕС обаче останаха в сила. За българските потребители най-сериозен проблем е стойността на услугите в Македония, Сърбия и Турция, тъй като те са сред страните, в които българите пътуват най-често. За момента няма информация за подобно споразумение с Турция.

Според данните на Националния статистически институт само през септември в Турция са пътували над 115 000 българи, в Сърбия - 42 000, а в Македония повече от 36 000. За същия месец България е била посетена от близо 160 000 души от Турция, над 50 000 - от Сърбия и близо 45 000 от Македония.

От финансовия отчет на "Мобилтел" за миналата година излиза, че приходите на компанията от роуминг за клиенти от други държави са над 9.65 млн. лева и са се увеличили в сравнение с предишната година, което се обяснява с добрия летен туристически сезон. През миналата година обаче още важаха цените за роуминг и за ЕС. От мобилния оператор отбелязват, че все повече техни клиенти търсят по-евтини варианти за разговори в Сърбия и Македония и за това са предлагали и за тези държави възможността за купуване на дневни пакети за разговори и интернет. В същото време общите приходи на телекома са намалели, а една от посочените причини е натискът за намаляване на цените на роуминга в ЕС през 2016 г.

От "Теленор" посочват във финансовия си отчет за миналата година, че очакват негативен ефект от отмяната на роуминга през тази година, който ще се изрази основно в свиване на печалбата. Приходите от роуминг на клиенти на компанията са почти 7 млн. лева.

В отчета на "Българска телекомуникационна компания" европейските регулации за роуминга се посочват сред рисковете за компанията, без да се коментира как ще повлияят на приходите ѝ. Няма и данни за постъпленията по това перо.

Министърът на транспорта коментира още, че другият въпрос, за който ще се търси решение по време на българското европредседателство, е транспортната свързаност между България и Западните Балкани и в частност изграждането на магистрала и жп линия между София и Скопие.

"В автомобилния сектор ще предприемем активни действия за намаляване на административната и финансова тежест на транспортните компании", съобщи Московски.

Той коментира и обсъжданите на ниво ЕС промени в политиката за командироване на заетите в транспорта. Регулациите за този сектор бяха извадени от общите правила при обсъждането на директивата за командираване, тъй като предизвикват най-големи спорове сред отделните страни.

Според Московски се очакват сериозни дебати около идеята за забрана на шофьорите да ползват седмичната почивка на борда на превозните средства, както и предложените разпоредби за задължително връщане на водачите в държавите им, на всеки три седмици. "Предложените мерки засягат основно периферните страни на ЕС, в това число и България, и ще работим за приемането на прецизни и справедливи разпоредби на ниво Европейски съюз", каза министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?