Рождественската и новогодишната програма на папата беше преместена на закрито

Рождественската и новогодишната програма на папата беше преместена на закрито

Папа Франциск ще прочете рождественското си послание на закрито, а не навън, от централния балкон на базиликата "Св. Петър", поради новите противоепидемични мерки в Италия, съобщиха от Ватикана, цитирани от ДПА.

Освен рождественското послание "Урби ет орби" ("Към града и към света"), пет други послания, които също трябваше да бъдат отправени от прозореца на разположения срещу площад "Св. Петър" Апостилически дворец във Ватикана между 26 декември и 6 януари също са преместени на закрито.

Наличието на подобни ограничения означава, че хората няма да могат да отидат на площад "Св. Петър". Събитията с участието на папата ще бъдат предавани на живо по телевизията и в интернет.

Италианците ще бъдат под повсеместна карантина през голяма част от коледните и новогодишните празници. Между 24 и 27 декември, 31 декември и 3 януари и на 5 и 6 януари ще бъдат затворени магазините, освен тези за хранителни стоки. В тези дни пътуванията ще бъдат възможни само по уважителни причини.

Противоепидемичните мерки ще ограничат и броя на хората, които ще могат да присъстват на големите събития с участието на папата в базиликата "Св. Петър" като рождественската вечерна меса, новогодишната вечерня, месата по случай Световния ден на мира на 1 януари и месата по случай празника Богоявление на 6 януари.

Рождественската вечерна меса на папата ще започне в 19:30 ч., с два часа по-рано от обичайното, за да могат ограниченият брой хора, които ще имат право да присъстват, да се приберат по домовете си преди вечерния час в Италия, който започва в 22:00 ч.

След идването на втората вълна на пандемията в Италия седмичните му общи аудиенции бяха преместени отново на закрито и на практика преминават без почти никакво обществено присъствие, след като допреди това в продължение на няколко месеца на тях можеха да присъстват ограничен брой хора.

Откакто през февруари започна епидемията в Италия, първата западна страна, ударена от вируса, смъртните случаи от COVID-19 са 69 214, което я нарежда на първо място в Европа по този показател и на пето в световен мащаб. Регистрираните случаи в Италия на заразяване към днешна дата са около 1,96 милиона.

Споделяне

Още от Коронавирус

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?