Розоберът започна, реколтата е по-слаба, а изкупната цена - по-ниска

Няма берачи заради заплащането от 70 ст. за килограм

В момента килограм рози се изкупува за 2.20 - 2.50 лв. Сн. БГНЕС

Розоберът в Стрямската долина започна, но се очаква по-слаба реколта тази година заради продължителните валежи и климатичните условия. Изкупната цена също е по-ниска спрямо миналогодишната, а недостатъчното според берачите заплащане води до отказа им да работят на полето. Това съобщиха производители пред БТА.

Розовият цвят в районите на Карлово и Сопот се изкупува за между 2.20 и 2.50 лв./кг. Възможно е в пиковите моменти цената да падне, тъй като и предлагането ще е по-голямо, коментира Милена Радева, председател на земеделска кооперация "Добрила" в Сопот. Тя припомни, че миналата година средната цена за килограм цвят е била 2.50 лв.

Радева очаква и по-нисък добив в сравнение с 2014 г. Като причина за това тя посочва лошите климатични условия - "мокри" февруари и март, после един месец засушаване с последващи изненадващо ниски температури. Независимо от това е много рано да се прогнозира в крайна сметка какъв ще е добивът.

Кооперацията плаща на работниците за обрания цвят по 70 ст. за килограм и обработва 150 дка рози. Като цяло в землището на община Сопот декарите се увеличават всяка година. Много частни стопани вече залагат на розопроизводството и има хора с по 10, 25, 50 и дори 80 дка нови масиви.

От липса на берачи на рози се оплакват в карловското село Иганово. Пепа Керезова, председател на земеделската кооперация, обясни, че тази година ромите, които са основната работна ръка в района, масово отказват да берат рози. Тя също очаква по-слаба реколта заради по-лошите климатични условия, което по думите ѝ ще доведе и до по-ниска средна цена.

По-нисък добив очакват и розопроизводителите в село Климент, община Карлово, където има най-много розови масиви. Според Мано Манов, розопроизводител и кмет на селото, брането е започнало при сравнително добра цена – 2.50 лв./кг и се очаква да се вдигне. При интензивното бране и повишаване на килограмите цената обаче ще падне драстично, прогнозира Манов.

На този етап в Климент успяват да се справят с работната ръка, независимо че площите с рози растат всяка година и в момента са достигнали 1000 дка. Според Манов има достатъчно фирми-изкупвачи.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?