Розопроизводители унищожиха 100 дка градини заради ниска изкупна цена на розовия цвят

Розопроизводители унищожиха 100 дка градини заради ниска изкупна цена на розовия цвят

Вместо да започне розобер, в землището на община Казанлък започна унищожаване над 100 декара розови градини. Земеделските производители са взели това скандално решение в знак на протест заради ниската изкупна цена на розовия цвят от 1.60 лева при направени разходи от 2.40 лева за декар. Друг сериозен проблем е и фактът, че розопреработвателите отказват да изкупуват розов цвят, тъй като имат на склад непродадено застояло розово масло още от 2019 година.

Розопроизводителят Венелин Великов коментира, че са обречени на фалит, ако не се вземат спешни мерки за запазване на отрасъла, цитиран от БГНЕС.

"Ние няма да берем тази година. Нашата фирма има 600 дка рози и ние няма да продадем нито един килограм розов цвят.", заяви той.

През 2018 г. изкупната цена на кг розов цвят е била над 3 лева, докато през 2021г. достига цената от само 1.60 лв.

Въпреки обещаната помощ от държавата към производителите на маслодайна роза, те поясняват, че средствата няма да могат да покрият техните разходи.

Розопроизводителите заявиха, че са готови на среща-разговор. "Очакваме, когато се дебатира на работни срещи в министерството или другаде по темата рози, да бъдем поканени. Да не се взимат решения "на парче", а да има дългосрочна инвестиция", допълни Великов.

Институтът по розата и етерично маслени култури наскоро съобщи, че по технологична карта, преките разходи за кг розов цвят са 2.04лв. Стопаните на розови масиви допълват, че освен прекия разход, те имат и непряк. Те посочват още, че за 2020 г. изчисления са посочили цената от 1.24лв, в която са включени единствено заплащане на работник, транспорта на него и на цвета до дестилерията след брането.

Друга пречка пред земеделците се оказва и невъзможността сами да преработят цвета на маслодайната роза в масло.

"Ние нямаме достъп до преработката. 10 години преработвателите казваха, че рандеманът е много висок, затова цената е ниска, от 2 години говорят за ковид криза, за рандеманът и дума не става", допълва Великов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес