Розопроизводителите прекратяват протестите

Сн. БГНЕС

Розопроизводителите прекратяват протестите си. Две дестилерии в Казанлъшко са се съгласили да изкупят допълнителни количества розов цвят, за да не се стигне до унищожаването му.

Това съобщи за БНР Зара Клисурова, председател на браншовия съюз на розопроизводителите. Розопроизводители протестират от няколко дни заради ниските изкупни цени на реколтата им – 1.60 лева на кг. Заради недоволството в неделя имаше среща по въпроса при министъра на земеделието Румен Порожанов.На нея двете дестилерии се съгласили да купят допълнителни количества розов цвят.

Според протестиращите цените на розите тази година са три пъти по-ниски отколкото миналата година и това води до загуби за земеделците и изкореняване на розови насаждения. Има подозрения ,че дестилериите са договорили ниските цени помежду си, каза по-рано Зара Клисурова.

Ниската цена на розовия цвят тази година се обяснява с увеличеното производство и богата реколта. За последните 2 години насажденията с рози били нараснали с 22%. В същото време дестилериите имали розово масло, което не са успели да продадат през миналата година. Това довело до понижаване на изкупните цени.

Според министъра на земеделието някои от производителите на розово масло обаче са некоректни, тъй като работят с вносна суровина от Иран, Турция и Тунис. Смесват тези продукти с българското розово масло и по този начин компрометират качеството и марката му на световните пазари, смята Порожанов.

На днешната среща за пореден път тоя заяви, че ще бъде приет закон за розата, който да регулира този бизнес. Регистрираните розопроизводители ще получат и помощи „де минимис“.

Споделяне

Още от България