Розовите обещания струват пари, а бюджетът е ограничен

Гласоподавателите да бъдат скептични към твърде розовите предизборни обещания от различни политически сили. Това призова ръководителят на мисията на Международния валутен фонд за България Ханс Фликеншийлд в предаването "Бизнесът" на Би Ти Ви.

Хората обещават много, както представители на правителството, така и на опозицията, предупреди Фрикеншийлд. Предлагат се различни подобрения в социалните придобивки и в заплатите. Това са естествени неща за една предизборна кампания, в която хората обичат да обещават добри неща, но никога не се казва какви са разходите и колко струват тези добри неща, дали не трябва да се съкратят разходи от други места, за да се посрещнат целите на бюджета, отбеляза той.

Дори да има промени в управлението на страната, все пак политиката трябва да се следва повече или по-малко, каза ръководителят на МВФ за България. Ясно е, че основните политически сили са привърженици на макроикономическата стабилност, но също така е ясно, че победилата партия ще има свой собствен акцент в различни области. Общата рестрикция обаче остава валидна, заяви Фликеншийлд. Новото правителство ще приложи своя програма за бюджет 2006, но в рамките на ограниченията. Членство в ЕС също ще играе роля на допълнителна котва в провеждането на политиката от новия кабинет, коментира той

Споделяне

Още от Бизнес