Розовият диамант "Розово наследство" бе продаден за 50 милиона евро

Розовият диамант "Розово наследство" бе продаден за 50 милиона евро

Великолепен 19-каратов розов диамант бе продаден за над 50 милиона евро на търг в аукционната къща Кристис в Женева снощи. Това е нов световен рекорд за цена на карат за скъпоценен камък с този цвят, предаде Асошиейтед прес.

Диамантът "Розово наследство" е бил открит преди около един век в Южна Африка. Той е купен от американската бижутерска фирма "Хари Уинстън", притежавана от швейцарската часовникарска група "Суоч", след 10-минутно наддаване с участието на четирима кандидати за купувачи.

Експерти от Кристис заявиха, че той е от камъните с най-чист химичен състав.

Скъпоценният камък, оценен предварително на сума между 30 и 50 милиона долара, бе веднага преименуван от купувача на "Розово наследство Уинстън".

"2,6 милиона долара за карат е световен рекорд за розов диамант", заяви шефът на Кристис за Европа Франсоа Кюриел. "За мен този камък е "Леонардо да Винчи на диамантите", добави той.

"Розовото наследство" има правоъгълна форма и е бил притежаван от семейство Опенхаймер, което в продължение на десетилетия е ръководело миннодобивната компания Де Беерс.
Американският Институт за скъпоценните камъни му е определил най-високата степен на наситеност на цвета (fancy vivid), посочва АП.

Споделяне

Още от Свят