РПУ-шефове пред уволнение, разрешили оръжие на задържани в Пампорово кримки

С порицание са наказани началниците на Първо, Второ и Трето РПУ в Пловдив и на РПУ в Асеновград - подп. Иван Иванов, подп. Валери Баранов, полк. Димитър Ставрев, полк. Чавдар Дейлянов и м-р Илко Трайков. Заповедта е издадена от главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов. Полицейските шефове са с последното преди уволнение наказание, защото са издали официални разрешителни за оръжие на седем криминално проявени лица от задържаните в петъчната нощ в Пампорово 51 души.

"Наказанието е порицание поради простата причина, че не можем да ги уволним, иначе бихме го направили веднага", каза главният секретар.

В петък през нощта при полицейска акция в гранд хотел "Мургавец", няколко заведение и в района на автогарата бяха арестувани за 24-часа 48 мъже и 3 жени. Те са представлявали две групировки, опитващи се да поделят сфери на влияние в Пампорово, съобщи в събота директорът на РДВР- Смолян полк. Никола Михайлов. Сред арестуваните е и митничар от Свиленград, който шофирал една от колите на криминалната компания. Срещу него има издадена заповед за уволнение, но не му била връчена, тъй като бил в отпуск по болест.

Акцията не е била усетена от почиващите в момента в Пампорово туристи. 11 пистолета, голямо количество хладно оръжие с режещо острие и тип бокс, палки, фалшиви полицейски стоп-палки и няколко дози наркотик са иззети от полицаите. При ареста някои от мъжете са направили безуспешни опити за бягство през прозорците и с автомобилите си. Седемте возила са били блокирани, в тях също е било открито оръжие.

Срещу неколцина от задържаните има висящи дела, а две трети от групата задържани са с присъди за кражби, грабежи и изнудвания. Едната групировка гравитира около босове от бившата СИК, а конкурентите ѝ се свързват с някогашната силова пловдивска структура "Клуб 777". Арестантите са на около 25 г. средна възраст и са от различни области- от Пловдив, София, Пазарджик, Чирпан и др. Едната групировка има собствена вила в Пампорово.

Още в събота стана ясно, че седмина от криминално проявените лица притежават съвсем легално оръжието си. Затова и ген. Борисов издаде наказанията, които се отнасят също до началниците на сектор "Контрол на общоопасните средства" /КОС/ към цитираните полицейски управления. Те са тези, които правят предложенията за издаване на разрешителни за носене на огнестрелни оръжия. Петимата началници на КОС - главен сержант Иван Чечев, главен сержант Георги Панев, главен сержант Трайчо Радичев, главен сержант Дамян Капов и главен сержант Димитър Димитров от РПУ Асеновград са преназначени на най-ниската длъжност в патрулно-постовата дейност на МВР.

В неделя следобед стана ясно, че част от задържаните в Пампорово са освободени. 14 от тях остават в арестите в Смолян, Чепеларе и Пловдив, но след изтичане на 24-часовото полицейско задържане също може да бъдат пуснати, съобщиха от ръководството на РДВР- Смолян.

Срещу двама от останалите в ареста ще бъдат образувани предварителни производства за притежание на наркотик и за газов пистолет, преработен в боен, обясни директорът на РДВР полк. Никола Михайлов.

Сред освободените са и трите дами, возени в автомобилите на пловдивската групировка, както и митничарят. Всички освободени са били качени на автомобилите им и със съпровождаща полицейска кола са изведени извън пределите на Смолянска област.

Споделяне

Още от България