РСК МиГ предлага изтребители на България

Руският самолетостроителен концерн РСК МиГ е обявил желание да участва в бъдещия конкурс за доставка на многоцелеви боен самолет за военновъздушните сили, съобщи специализираното издание АЕРО.

На презентация във вторник руската страна е предложила МиГ-29М/М2. Присъствали са предствители на МО.

Представителите на РСК МиГ са изразили желание да се включат в предстоящия конкурс за придобиване на нов боен самолет за българските ВВС, ако бъдат поканени. Според тях те ще се включат евентуално в конкурса с новопостроени машини.

Военният министър Аню Ангелов вече обяви, че се готви да сключи един от най-скъпите договори за модернизация на армията – за придобиването на многоцелеви изтребители. Той съобщи, че конкурсът за доставка на машините ще бъде обявен следващата година, а договорът ще бъде подписан в средата на 2012 година.

България може да избира сред американските F-16, френските "Рафал", шведските "Грипен", "Юрофайтър" на консорциума ЕАДС и други.

Засега не е ясно дали България ще се насочи към купуването на нови или на изтребители "втора ръка". В зависимост от броя на изтребителите и офертата поръчката може да надмине и 1 млрд. лева, като финансовите задължения по нея ще останат за следващите правителства.

В момента авиацията ни разчита на руските изтребители МиГ-29, чийто летателен ресурс бе удължен след ремонт, изпълнен от руската корпорация РСК-МиГ. Според Ангелов обаче следгаранционната поддръжка на руските машини е твърде скъпа и затова трябва бързо да се мисли за закупуване на нови изтребители. В края на следващата година изтича и ресурсът на изтребителите МиГ-21.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?