Рублата поевтиня до 2-годишен минимум спрямо долара

Рублата поевтиня до 2-годишен минимум спрямо долара

Руската рубла поевтиня до 2-годишен минимум спрямо долара в днешната търговия на Московската фондова борса на фона на натиска, породен от разширяването на американските санкции, предаде Ройтерс.

Един долар се котираше за 69 рубли в сутрешната търговия - най-слабият курс от април 2016 г., когато Русия изпадна в икономическа и финансова криза, предизвикана от западните санкции срещу Москва след анексирането на Крим, в съчетание със спада на цените на петрола.

САЩ наложиха тази седмица санкции срещу две руски транспортни компании, обвинявайки ги в търговия със Северна Корея. Американската администрация обяви също така, че ще забрани износа за Русия на американски стоки, които могат да се използват за военни цели. Очаква се мярката да влезе в сила през текущата седмица.

Спадът на рублата накара Руската централна банка (РЦБ) да реагира, за да спре поевтиняването ѝ, предаде Франс прес.

Институцията обяви спирането до края на септември на закупуването на валута на вътрешния пазар. Тези всекидневни операции, провеждани с цел да се смекчи ефектът от колебанията на петролния пазар, оказват натиск върху стойността на руската валута.

"Решението е взето, за да се засили предвидимостта на действията на валутните институции и да се намали силната променливост на финансовите пазари", уточнява РЦБ в сайта си.

Съобщението предизвика рязко покачване на рублата, която през последните седмици е поставена под двойния натиск на поевтиняването на валутите в нововъзникващите пазарни икономики поради турската криза и засилването на американските санкции срещу Москва.

Споделяне

Още от Бизнес