Рублата поевтиня рекордно след спада на петролните цени

Рублата поевтиня рекордно след спада на петролните цени

Курсът на руската рубла спрямо американския долар установи исторически минимум по време на търговия на Московската борса в сряда, когото надмина постигната рекордна цена от 80.1 рубли за долар на 16 декември 2014 г., и в 16.20 часа местно време дори долар струваше над 81 рубли, а еврото се търгуваше за 88.2 рубли, прераде "ведомости".

Това стана под натиска на ниските цени на петрола, които също свалиха цените си в сряда. Фючърсите на нефта сорт Брент с доставка през март поевтиняха на Лондонската борса с 3.2 на сто до 27.84 долара за барел, но след това цената се върна над 30 долара. Февруарските фючърси за американския лек петрол намалиха цените си с 2.32 процента в електронната търговия на Нюйорсксата фондова борса до 27.8 долара. По-активно търгуваните доставки през март също намалиха цените си с 2.7 процента до 28.78 долара за барел.

Спадът на петролните цени дойде след прогнозите на Международната агенция по енергетика за повишаване на предлагането на суровина след излизането на пазара на Иран и старите извън ОПЕК. Единствено САЩ дават признаци, че ще намали добива си и в комбинация с притесненията, че китайската икономика няма да се превърне в стимул за нарастване на търсенето, това доведе до новите спадове на тарифите. Макар Иран да твърди, че може да пусне 500 хил. барела дневно, по-скоро анализаторите смяната, че възможните количества са 250 хил. балера, които едва в края на март може да стигнат 300 хил. барела дневно.

Руски експерти смятат, че ако продължи поевтиняването на рублата, при достигане на нива от 90 рубли за долар руската Централна банка ще трябва да се намеси.

Председателят на Централната банка Елвира Нубиулина обаче заяви, че "валутна интервенция ще има, само при риск за финансовата стабилност, а такива рискове в момента не виждаме".

Споделяне

Още от Бизнес